sobota, 26 września 2015

Piersi z kurczaka nadziewane bazylią w sosie śmietanowym


Jeżeli nie boicie się nowych smaków, to koniecznie musicie spróbować. Z podanej ilości sosu można zrobić więcej niż 2 sztuki piersi z kurczaka. Danie najlepiej podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i sałatką z sosem winegret.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI
  • 2 piersi z kurczaka
  • garść bazylii
  • oliwa
  • 1 kulka mozzarelli
  • 330 g śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie


WYKONANIE

Piersi z kurczaka umyć, rozbić tłuczkiem na cienkie placki, po czym przyprawić z obu stron pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.

Bazylię umyć i zmielić na drobną masę lub poszatkować drobno nożem dodając odrobinę oliwy (ja użyłam w tym celu blendera). Połowę kulki mozzarelli rozdrobnić i wymieszać z bazylią, lekko doprawić solą i pieprzem.

Na każdą z piersi nakładać masę bazyliową i lekko rozsmarować, po czym zawinąć (boki można spiąć wbijając z każdej strony wykałaczkę).

Do garnuszka lub miseczki wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnioną drugą połowę mozzarelli, łyżkę mąki ziemniaczanej, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Na dno naczynia żaroodpornego wlać nieco sosu śmietanowego, ułożyć na nim zawinięte piersi z kurczaka i zalać resztą sosu. Zapiekać w piekarniku 1 godzinę.