Jeżeli nie boicie się nowych smaków, to koniecznie musicie spróbować. Z podanej ilości sosu można zrobić więcej niż 2 sztuki piersi z kurczaka. Danie najlepiej podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i sałatką z sosem winegret.
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- garść bazylii
- oliwa
- 1 kulka mozzarelli
- 330 g śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
WYKONANIE
Piersi z kurczaka umyć, rozbić tłuczkiem na cienkie placki, po czym przyprawić z obu stron pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
Bazylię umyć i zmielić na drobną masę lub poszatkować drobno nożem dodając odrobinę oliwy (ja użyłam w tym celu blendera). Połowę kulki mozzarelli rozdrobnić i wymieszać z bazylią, lekko doprawić solą i pieprzem.
Na każdą z piersi nakładać masę bazyliową i lekko rozsmarować, po czym zawinąć (boki można spiąć wbijając z każdej strony wykałaczkę).
Do garnuszka lub miseczki wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnioną drugą połowę mozzarelli, łyżkę mąki ziemniaczanej, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Na dno naczynia żaroodpornego wlać nieco sosu śmietanowego, ułożyć na nim zawinięte piersi z kurczaka i zalać resztą sosu. Zapiekać w piekarniku 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz