Taki już urok tych tartaletek, że najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe. To chyba zasługa cynamonu. Połączenie smaku gruszki, czekolady i cynamonu tworzy w cieście francuskim pyszny deser, któremu trudno się oprzeć.
SKŁADNIKI
- 3 duże gruszki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 20 g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 małe jajko + 1/2 łyżeczki cynamonu + 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. W miseczce rozbełtać jajko z dodatkiem cynamonu i cukru trzcinowego. Gruszki obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Czekoladę i masło dobrze posiekać i przełożyć do miski. Dodać cynamon i cukier trzcinowy, po czym dobrze wymieszać. Z tak przygotowaną masą połączyć gruszki.
Wgłębienia w formie do babeczek wysmarować tłuszczem. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 10 kwadratów. Następnie każdy kawałek włożyć do wgłębienia i posmarować rozbełtanym jajkiem. Do każdego wgłębienia nałożyć gruszki. Tak przygotowane tartaletki włożyć do piekarnika. Piec około 20-25 minut. Tartaletki podawać na ciepło lub ostudzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz