wtorek, 11 października 2022

Tartaletki z gruszką, czekoladą i cynamonem


Taki już urok tych tartaletek, że najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe. To chyba zasługa cynamonu. Połączenie smaku gruszki, czekolady i cynamonu tworzy w cieście francuskim pyszny deser, któremu trudno się oprzeć.



SKŁADNIKI

  • 3 duże gruszki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 małe jajko + 1/2 łyżeczki cynamonu + 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego



WYKONANIE


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. W miseczce rozbełtać jajko z dodatkiem cynamonu i cukru trzcinowego. Gruszki obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Czekoladę i masło dobrze posiekać i przełożyć do miski. Dodać cynamon i cukier trzcinowy, po czym dobrze wymieszać. Z tak przygotowaną masą połączyć gruszki.

Wgłębienia w formie do babeczek wysmarować tłuszczem. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 10 kwadratów. Następnie każdy kawałek włożyć do wgłębienia i posmarować rozbełtanym jajkiem. Do każdego wgłębienia nałożyć gruszki. Tak przygotowane tartaletki włożyć do piekarnika. Piec około 20-25 minut. Tartaletki podawać na ciepło lub ostudzone.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz