piątek, 7 października 2022

Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i owczym serem


Pyszna, sycąca i pomysłowa zapiekanka. Dolna warstwa, to dobrze doprawione mięso mielone z pomidorami, cebulą i czosnkiem. Następnie mamy warstwę sera, który nadaje całej zapiekance niepowtarzalnego smaku. Jeżeli lubicie, to ser owczy można zastąpić kozim. Następną warstwę stanowią tłuczone ziemniaki z dodatkiem gałki muszkatołowej i świeżego koperku. Na samej górze mamy kratę z ciasta francuskiego posmarowaną rozbełtanym jajkiem z ziołami i przyprawami. U mnie dodatkowo liście z ciasta francuskiego, bo nadały mojej zapiekance ładnego, jesiennego wyglądu.




SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml mleka 3,2%
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pęczek koperku
  • 500-600 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 160 g sera owczego
  • 1 jajko
  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano



WYKONANIE


Ziemniaki obrać, przekroić na pół, przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i włączyć palnik. Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody, dodać masło, mleko i gałkę muszkatołową, po czym pognieść. Na koniec dodać posiekany koperek i wymieszać.


Mięso przełożyć do głębokiej patelni. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, polać olejem rzepakowym i doprawić solą i pieprzem. Całość smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i pomidory w puszce. Dobrze doprawić ziołami prowansalskimi, oregano, solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut, tak aby sos się nieco zredukował.


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne lub formę wysmarować olejem rzepakowym. Na spód naczynia przełożyć mięso. Następnie ułożyć warstwę sera (u mnie plasterki). Na ser wyłożyć warstwę ziemniaków. 


Ciasto francuskie pokroić radełkiem w paski i ułożyć na wierzchu zapiekanki tworząc kratę. Można z ciasta francuskiego powycinać liście lub inne kształty. W miseczce rozbełtać jajko. Dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie, po czym posmarować nim grubo wierzch zapiekanki. Tak przygotowaną zapiekankę włożyć do piekarnika (bez pokrywy) i zapiekać 20-25 minut, aż ciasto francuskie się upiecze. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz