wtorek, 24 grudnia 2019

Rolada orzechowa z kremem pomarańczowym


Nie wiem dlaczego, ale z Świętami Bożego Narodzenia kojarzą mi się najbardziej orzechy. Nawet bardziej niż mak, czy piernik. Może dlatego, że budzą we mnie miłe wspomnienia o moich nieżyjących już dziadkach. Mam od razu przez oczami wiszące przed świętami worki orzechów. Mam wrażenie, że orzechy były przed świętami dosłownie wszędzie. Były wykorzystywane jako dekoracja pierniczków, do moczki, leżały w miseczkach na stole jako przekąska i oczywiście pachniało nimi ciasto. Dlatego też na moim stole w te święta zagościła orzechowa rolada. Uznałam, że świetnym jej uzupełnieniem będzie krem pomarańczowy, bo w końcu cytrusy królują we święta na naszych stołach.



SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 70 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Nasączenie i przełożenie:

  • 1 torebka zielonej herbaty
  • opcjonalnie 1 kieliszek wódki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Krem:

  • 1 pomarańcza
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego



WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera, po czym dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą zmielone orzechy, tartą bułkę, obie mąki i proszek do pieczenia. Stopniowo wsypywać do masy jajecznej składniki sypkie i delikatnie mieszać szpatułką. Na koniec wlać wodę, wymieszać i przelać na blaszkę. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 25 minut. Upieczony biszkopt przełożyć od razu na ręcznik posypany cukrem pudrem, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia.

Nasączenie, przełożenie: W filiżance zaparzyć zieloną herbatę i zostawić do ostudzenia. Dodać wódkę i cukier, wymieszać i nasączyć rozciągniętą roladę. Następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki.

Krem:  Z pomarańczy wycisnąć sok, przelać do garnuszka i wlać tyle wody, aby łącznie z sokiem uzyskać 200 ml. Wodę z sokiem zagotować, wyłączyć palnik, po czym wsypać galaretkę i żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Zostawić do ostudzenia.

Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Do ubitej śmietany wlać tężejącą galaretkę i zmiksować do powstania jednolitego kremu. 3/4 kremu wyłożyć na roladzie, następnie zawinąć ją i pozostały krem rozsmarować na jej wierzchu. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować kawałkami pomarańczy lub połówkami orzechów włoskich.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz