Czasami najprostsze potrawy smakują najlepiej. Tak też jest z łazankami. Miałam ostatnio okazję czytać o kuchni przedwojennej i trafiłam tam na przepis na łazanki, które przygotowane były jedynie z dodatkiem szynki i kwaśnej śmietany. Były one zapiekane w piekarniku i wyglądały całkiem apetycznie. Postanowiłam więc połączyć to co mi znane, z tym przepisem. I tak też w moich łazankach znalazła się śmietana i kiełbasa w połączeniu z kapustą. Wierzcie mi, że całość wyszła przepysznie! Potrawę przygotowałam na dwa dni, ale zdecydowanie był z tym problem, bo mąż targnął się na nią wieczorem na kolację ;-)
Duża porcja dla 4-6 osób.
SKŁADNIKI
- 4 kiełbasy Morlińskie z szynki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 550 g kiszonej kapusty
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 500 g makaronu łazanki
- sól, pieprz, majeranek
WYKONANIE
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasy również pokroić w kostkę. Do głębokiej patelni wlać olej rzepakowy, dodać cebulę i kiełbasę, po czym włączyć palnik. Smażyć mieszając od czasu do czasu do momentu, aż całość ładnie się przypiecze. Makaron łazanki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego według instrukcji na opakowaniu. Odcedzony z wody dodać do kiełbasy i wymieszać. Kiszoną kapustę dobrze odcisnąć, posiekać, przełożyć do garnka i zalać wodą. Włączyć palnik i gotować do miękkości. Miękką kapustę odcedzić z wody, dodać do niej śmietanę i majeranek, po czym przełożyć do makaronu i kiełbasy. Dobrze wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Włączyć palnik i całą potrawę smażyć mieszając od czasu do czasu około 5-10 minut. Podawać na ciepło. Potrawa jest równie pyszna na następny dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzą.
pycha!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na łazanki! :)
OdpowiedzUsuń