Buraczkowa sałatka śledziowa nie tylko sprawdzi się na świąteczny stół, ale również na imprezy okolicznościowe. Jest bardzo smaczna i ładnie się prezentuje dzięki swojemu różowemu kolorowi. W przepisie łączę dwa rodzaje śledzi, bo sałatka jest wtedy smaczniejsza. Słone śledzie smakują delikatnie, a z zalewy octowej są bardziej wyraziste. Sałatka jest dzięki temu bardziej bogata. Można oczywiście zdecydować się jedynie na jeden rodzaj śledzi.
SKŁADNIKI
- 1 duży słoik ogórków konserwowych
- 2 słoiki buraczków wiórki
- 1 duża czerwona cebula
- 6 filetów śledziowych w zalewie octowej
- 6 filetów śledziowych a'la matjas
- 1/2 szklanki octu
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 4 łyżki majonezu
- pieprz, sól
WYKONANIE
Śledzie solone a'la matjas przełożyć do miski, zalać wodą, wlać ocet i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Cebulę obrać i pokroić w niewielkie piórka. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie filety śledziowe dobrze odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać dobrze odsączone buraczki, musztardę, majonez, posypać pieprzem i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem lub dodać majonezu. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc (smaki muszą się przegryźć).
Robiłam swego czasu bardzo często. Smakowita!
OdpowiedzUsuń