Paszteciki z kapustą, grzybami i kiełbasą zawsze będą smaczną przekąską. W poniższej wersji z ciasta francuskiego przygotowuje się je bardzo szybko. Można oczywiście wykorzystać ciasto drożdżowe. Takie paszteciki świetnie sprawdzą się na Sylwestra, karnawałową imprezę lub urodziny. Są smaczne równie bardzo na zimno, jak i na ciepło.
SKŁADNIKI
- 2 kiełbasy (np. śląskie)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- garść suszonych grzybów
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 łyżeczka całego kminku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól, pieprz
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 jajko
- około 1/2 szklanki sezamu
WYKONANIE
Grzyby namoczyć w wodzie przez godzinę. Następnie ugotować je do miękkości, wyłowić łyżką cedzakową, zaś wodę zostawić. Ugotowane grzyby pokroić na małe kawałki. Kapustę posiekać i włożyć do wody, w której gotowały się grzyby. Dodać kminek i gotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić z wody.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasy również pokroić w kotkę i przełożyć wraz z cebulą do głębokiej patelni. Wlać olej rzepakowy i smażyć mieszając od czasu do czasu. Do podsmażonej kiełbasy dodać kapustę i grzyby, doprawić majerankiem, solą i pieprzem, po czym chwilę jeszcze podgrzewać mieszając.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jajko rozbełtać w miseczce. Rozwinąć jedno ciasto francuskie i wyłożyć na nim połowę farszu wzdłuż dłuższej krawędzi zachowując kilku centymetrowy odstęp od dolnego brzegu. Następnie zaczynając od dołu zawinąć ciasto w wałek, tak aby łączenie znalazło się ze spodu. Wałek pokroić ostrym nożem, po czym paszteciki przełożyć na blaszkę zachowując między nimi niewielki odstęp. Tak samo postępować z drugim ciastem francuskim i resztą farszu. Każdy pasztecik posmarować pędzelkiem jajkiem i posypać sezamem, włożyć do piekarnika i piec około 20-25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz