Ciasto polano, to tradycyjny francuski wypiek na Boże Narodzenie. Moja rolada jest przygotowana według mojego własnego przepisu i nieco różni się od tradycyjnego wyglądu polana. Zapewniam Was jednak, że ta rolada czekoladowa jest przepyszna i na pewno sprawdzi się na Świąteczny stół.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 140 g cukru
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody
- 1 torebka zielonej herbaty
- opcjonalnie 1 kieliszek wódki
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml mleka 3,2%
- 40 g masła
- 60 g cukru
- 500 g śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera, po czym dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką. Na koniec dodać wodę, wymieszać i przelać na blaszkę. Wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. Upieczony biszkopt przełożyć od razu na ręcznik posypany cukrem pudrem, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia.
Krem czekoladowy: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło i włączyć palnik. Jak masło się rozpuści, to dodać cukier i połamaną czekoladę. Mieszać podgrzewając do momentu, aż powstanie jednolita masa. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać czekoladę i zmiksować do powstania jednolitego kremu czekoladowego. Włożyć na chwilę do lodówki.
Nasączenie, przełożenie: W filiżance zaparzyć zieloną herbatę, ostudzić, dodać wódkę i nasączyć rozciągnięty biszkopt. Następnie biszkopt posmarować dżemem, a na dżemie rozsmarować około 3/4 kremu czekoladowego. Zawinąć roladę, posmarować ją na wierzchu pozostałym kremem czekoladowym i włożyć do lodówki na co najmniej dwie godziny. Roladę przed podaniem udekorować kawałkami choiny i posypać odrobiną cukru pudru.
ach, wspaniała!
OdpowiedzUsuń