niedziela, 15 grudnia 2019

Rolada czekoladowa leśne polano


Ciasto polano, to tradycyjny francuski wypiek na Boże Narodzenie. Moja rolada jest przygotowana według mojego własnego przepisu i nieco różni się od tradycyjnego wyglądu polana. Zapewniam Was jednak, że ta rolada czekoladowa jest przepyszna i na pewno sprawdzi się na Świąteczny stół.



SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 140 g cukru
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
Nasączenie, pozostałe:

  • 1 torebka zielonej herbaty
  • opcjonalnie 1 kieliszek wódki
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Krem czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml mleka 3,2%
  • 40 g masła
  • 60 g cukru
  • 500 g śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego


WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera, po czym dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką. Na koniec dodać wodę, wymieszać i przelać na blaszkę. Wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. Upieczony biszkopt przełożyć od razu na ręcznik posypany cukrem pudrem, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć  w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia.

Krem czekoladowy: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło i włączyć palnik. Jak masło się rozpuści, to dodać cukier i połamaną czekoladę. Mieszać podgrzewając do momentu, aż powstanie jednolita masa. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać czekoladę i zmiksować do powstania jednolitego kremu czekoladowego. Włożyć na chwilę do lodówki.

Nasączenie, przełożenie: W filiżance zaparzyć zieloną herbatę, ostudzić, dodać wódkę i nasączyć rozciągnięty biszkopt. Następnie biszkopt posmarować dżemem, a na dżemie rozsmarować około 3/4 kremu czekoladowego. Zawinąć roladę, posmarować ją na wierzchu pozostałym kremem czekoladowym i włożyć do lodówki na co najmniej dwie godziny. Roladę przed podaniem udekorować kawałkami choiny i posypać odrobiną cukru pudru.




1 komentarz: