Drożdżowa choinka z kapustą i grzybami idealnie będzie pasować do czerwonego barszczu. W dodatku takie podanie pasztecików będzie się rewelacyjnie prezentować na świątecznym stole. Osobiście uwielbiam takie smaki. Choinkę można oczywiście udekorować wedle uznania natką pietruszki, koperkiem lub dowolną mieszanką przypraw. Ja postawiłam na prostotę, czyli sezam i mak.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 30 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 400 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
- 1 łyżeczka soli
- 1 duże jajko
- 80 g masła
Farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 garście suszonych grzybów
- 1 łyżeczka kminku
- majeranek, sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 małe jajko
- sezam, mak
WYKONANIE
Farsz: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić w zimne miejsce na 3 godziny lub na całą noc. Następnie ugotować je do miękkości. Grzyby wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć do miseczki. Kapustę dobrze odcisnąć, poszatkować i przełożyć do wody po ugotowanych grzybach. Dodać kminek i gotować do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzić z wody, dodać grzyby i doprawić całość majerankiem, solą i pieprzem. Zostawić do ostudzenia.
Ciasto: Do miseczki wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu na 15 minut.
Masło rozpuścić i ostudzić. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać sól, roztrzepane jajko i zaczyn. Wymieszać, dodać trochę stopionego masła i zacząć wyrabiać ciasto. Gdy masło się wchłonie, to ponownie go dolać nadal wyrabiając ciasto. Czynność powtarzać, aż do zużycia całego masła. Wyrobione ciasto uformować w kulę i przykryć miskę ręcznikiem kuchennym. Zostawić do pierwszego wyrastania na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W miseczce rozbełtać jajko. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto podzielić na 31 części, każda o wadze 24 g. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć ręką lub rozwałkować, nałożyć około łyżki farszu i zlepić tworząc kulę. Tak przygotowane bułeczki układać zaczynając od samego spodu, najpierw tworząc podstawę choinki z trzech kul, następnie spód choinki zaczynając od 7 i kolejno przechodząc coraz wyżej zmniejszając każdorazowo o jedną. Tak przygotowaną choinkę posmarować grubo jajkiem, następnie posypać niewielką ilością maku i dużą ilością sezamu. Spód choinki można posypać nieco większą ilością maku. Choinkę włożyć do piekarnika. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów) przez uchylone drzwi piekarnika. Piec około 20-25 minut. Podawać na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz