Frittata, to świetna propozycja obiadowa dla zabieganych. Przygotowuje się ją prędko, jest smaczna i sycąca. Przyznam szczerze, że gdy nie mam czasu, to często robię właśnie frittatę. Wystarczy tylko dodać wybrane składniki, a reszta robi się sama, bo dzięki smażeniu na wolnym ogniu, mam chwilę dla siebie po pracy.
Porcja dla 4 osób.
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 200 g śmietany 30%
- 1 kulka mozzarelli
- 1 cukinia
- 1 zielona papryka
- oliwa
- garść szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano
WYKONANIE
Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym smażyć do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Na koniec doprawić solą i pieprzem, po czym przełożyć do miseczki. Następnie na patelnię wlać odrobinę oliwy i dodać drobno pokrojoną cukinię i paprykę. Całość smażyć mieszając, aż odpowiednio zmięknie (dojdzie jeszcze w jajku). Warzywa przełożyć do szpinaku. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
Jajka wbić do miski, dodać śmietanę i dobrze doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do głębokiej patelni wlać odrobinę oliwy, po czym dodać rozbełtaną masę jajeczną. Smażyć na małym ogniu przez chwilę. W następnej kolejności wyłożyć na masie jajecznej równomiernie warzywa, później makaron, a na koniec rozkruszyć mozzarellę, posypać ją oregano i nałożyć pokrywę. Frittatę smażyć na małym ogniu, aż cała się zetnie. Gotową frittatę zostawić na 5 minut, po czym nakładać na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz