wtorek, 1 maja 2018

Quiche na cieście francuskim z kurczakiem, szpinakiem i roszponką


Quiche na cieście francuskim, to propozycja szybkiego, a zarazem wykwintnego obiadu lub kolacji. U mnie quiche z kurczakiem, szpinakiem, roszponką, oliwkami, fetą i mozzarellą zagościło na obiad.



SKŁADNIKI

  • 2 opakowania (po 275 g każde) ciasta francuskiego
  • 330 g piersi z kurczaka
  • oliwa
  • 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 g świeżej roszponki
  • 10 zielonych oliwek
  • 330 g kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g słonego sera kanapkowego lub fety
  • 2 jajka
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano

WYKONANIE

Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać oliwą i przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Włączyć palnik i smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać odmrożony szpinak, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i nadal smażyć, aż odparuje nadmiar wody (całość musi mieć gęstą konsystencję). Wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Formę tortową o średnicy 27 cm wyścielić papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć formę ciastem francuskim podwijając boki do góry. Do mięsa i szpinaku dodać pokrojone oliwki, umytą roszponkę (odrobinę zostawić do dekoracji i podania w osobnej miseczce), śmietanę, rozdrobniony ser feta i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać. Podwinięte boki ciasta francuskiego posmarować pędzelkiem jajkiem, pozostałe jajka wlać do patelni z wszystkimi składnikami i wymieszać. Farsz wyłożyć równomiernie na cieście francuskim. Na wierzch rozkruszyć mozzarellę i posypać oregano. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na kilka minut, tak aby masa bardziej stężała.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza