niedziela, 20 maja 2018

Rolada drożdżowa z nadzieniem serowo-budyniowym z truskawkami


Ostatnio często przygotowuję wypieki drożdżowe. Nie dlatego, że osobiście uwielbiam, ale dlatego, że mój syn i mąż nie mogą się im oprzeć. Dzisiaj upiekłam dwie rolady drożdżowe z nadzieniem serowo-budyniowym, do którego dodałam również truskawki. Ciasto wyszło pyszne, tylko za cienko je rozwałkowałam, bo jedna z rolad w trakcie pieczenia mi pękła (rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach 45 x 35 cm). W przepisie koryguję wymiary na takie, aby roladę dało się bez problemu przenieść na blaszkę i aby nie pękła w trakcie pieczenia.



SKŁADNIKI

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • 70 g cukru
  • 8 g soli
  • 1 jajko
  • 100 g masła

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 ml mleka
  • 250 g twarogu
  • 50 g cukru
  • 350 g truskawek

Dodatkowo:

  • cukier puder do dekoracji, mąka ziemniaczana do posypania blaszki

WYKONANIE

Do małej miski wlać ciepłe mleko, rozkruszyć drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 20 minut do powstania zaczynu.

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajko roztrzepać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, sól, jajko, odrobinę masła i zaczyn. Zagnieść krótko, po czym wlać pozostałe masło i dalej wyrabiać przez około 7 minut, aż masło się wchłonie, a ciasto stanie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 1,5 godziny.

W międzyczasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując jednak tylko 300 ml mleka. Twaróg dobrze zagnieść widelcem, dodać do budyniu i dobrze wymieszać. Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić w małą kostkę. Tak przygotowane truskawki dodać do ostudzonej masy serowo-budyniowej i wymieszać.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto krótko zagnieść, po czym podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 42 x 32 cm. U podstawy każdego prostokąta wyłożyć nadzienie zachowując odstęp od brzegów ciasta (patrz zdjęcie) i rozprowadzić je równomiernie do połowy. Górę ciasta pociąć w paski, zaś brzegi zagiąć nakładając na farsz. Roladę zwinąć do miejsca nacięć, po czym owinąć paskami ciasta, podwijając je pod spód. Tak przygotowane rolady przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika podsypaną mąką ziemniaczaną, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 30 minut do ponownego wyrastania.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, po czym włożyć do niego rolady. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go przez uchylone drzwiczki piekarnika wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Rolady piec około 25 minut. Po około 10 minutach położyć na roladach papier do pieczenia, co zapobiegnie ich przypaleniu z wierzchu. Upieczone rolady przełożyć na kratkę i zostawić do ostudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz