piątek, 11 lipca 2014

Sałatka brokułowa

Napiszę dwie wersje przepisu, które również można modyfikować :)
Najpierw wersja okrojona, która znajduje się na zdjęciu powyżej. Porcja na około 3-4 osoby.

Składniki:

- 1 brokuł,
- 4 jajka,
- mała puszka kukurydzy konserwowej,
- makaron uszka pół opakowania (np. Lubella),
- 3 ząbki czosnku,
- mały jogurt naturalny,
- do smaku: duża łyżka majonezu, łyżeczka musztardy, sól, pieprz

Przygotowanie:

Brokuły obrać w różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie (około 3-5 min. jak już woda się zagotuje). Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wszystko zostawić do ochłodnięcia. Dep przygotować w osobnym garnuszku/miseczce (kto jak woli), łącząc jogurt, majonez, musztardę, zgnieciony czosnek, pieprz i sól.
Do dużej miski wsypać wszystkie składniki, polać przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać. Ewentualnie doprawić.


W drugiej wersji zwiększam ilość składników i dodaję 3-4 pomidory.
Czyli: 2 brokuły, 6 jajek, duża puszka kukurydzy, 4 pomidory, makaron uszka 3/4 opakowania, 4 ząbki czosnku, 1-2 opakowań małego jogurtu, 2-3 łyżki majonezu, 2-3 łyżeczki musztardy, sól i pieprz.
Ale wersję rozszerzoną robię tylko na imprezy, bo wychodzi z niej dużo sałatki.