czwartek, 14 września 2017

Zupa krem z kalafiora


Ta zupa jest przepyszna! Bardzo aromatyczna i sycąca. Mój mąż nie przepada za kalafiorem, tymczasem zupę zjadł ze smakiem. Jest to więc świetne rozwiązanie na przemycenie warzyw do menu każdego niejadka. No bo w końcu czego nie widać, tego (podobno) nie ma ;-) 


SKŁADNIKI

  • 1 duży kalafior
  • 1 mała cukinia
  • 3 ziemniaki (o łącznej wadze 400 g)
  • 1 biała papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 l bulionu warzywnego (użyłam koncentratu bulionu warzywnego Krakus)
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz


WYKONANIE

Kalafior umyć i obrać w różyczki. Ziemniaki obrać. Z papryk wykroić gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć wraz z różyczkami kalafiora do dużego garnka. Dodać bulion warzywny i wlać niewielką ilość wody (możliwe, że warzywa nie będą nią przykryte). Nałożyć pokrywkę i gotować około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu warzywa wymieszać, tak aby wszystkie równomiernie się ugotowały. Całość zblendować na jednolitą masę (najlepiej przy pomocy blendera ręcznego) i dobrze doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gorącą zupę nalewać do talerzy lub miseczek i udekorować umytą i posiekaną natką pietruszki.