poniedziałek, 18 września 2017

Rozgrzewająca zupa dyniowo-warzywna z ciecierzycą


Przyjemnie rozgrzewająca i zarazem sycąca zupa idealna na zimne, jesienne dni. Można ją podawać jako zupę krem lub w postaci rzadkiej.


SKŁADNIKI

  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 kg dyni (waga już bez skóry, pestek i białego miąższu)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 niewielkie ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • mielony imbir, mielona kurkuma, sól, świeżo mielony pieprz


WYKONANIE

Ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody, dodać łyżeczkę sody i zostawić do napęcznienia na całą noc. Na następny dzień wodę wylać, nalać ponownie świeżej, dodać łyżeczkę sody i gotować około 50 minut do miękkości, po czym odcedzić z wody.

Z dyni wyciąć biały miąższ z pestkami i skórę. Marchewkę i ziemniaki ostrugać. Cebulę i czosnek obrać. Paprykę przekroić na pół i wyciąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w dużym garnku. Zalać niewielką ilością wody i zagotować. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż warzywa odpowiednio zmiękną. Następnie wyłączyć palnik i zmiksować wszystkie warzywa na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić imbirem, kurkumą, pieprzem i solą. Imbir i kurkuma muszą być wyczuwalne w zupie. Na koniec wsypać ciecierzycę, wymieszać i podawać.