sobota, 23 września 2017

Bitki wieprzowe w ciemnym sosie podawane z musem śliwkowym i figami


Co to był za obiad! Przepyszna pieczeń w sosie ciemnym uniwersalnym Łowicz podana z musem śliwkowym, do tego tłuczone ziemniaki polane sosem i pyszna sałatka z buraków, a to wszystko ze świeżymi figami. To była istna uczta kulinarna. Na dworze ciągle pada i jest mega pochmurno, więc brakowało mi zdecydowanie dziennego światła do stworzenia idealnych zdjęć. Musicie mi więc uwierzyć na słowo, że potrawa ta jest godna króla ;-) Zapraszam po przepis.


SKŁADNIKI

  • 300 g śliwek (waga już bez pestek)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 800 g szynki wieprzowej bez kości
  • mąka pszenna
  • olej rzepakowy
  • 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy


WYKONANIE

Mięso umyć i pokroić w kotlety. Przyprawić z obu stron świeżo mielonym pieprzem kolorowym i solą, po czym obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i ułożyć na nim mięso. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Do brytfanny lub głębokiej patelni wlać sos ciemny uniwersalny Łowicz, dolać szklankę wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ułożyć podpieczone bitki wieprzowe. Włączyć palnik, nałożyć pokrywę i dusić około 50 minut. W razie potrzeby dolać wody. Mięso od czasu do czasu obracać.

Śliwki umyć, przepołowić i wyciągnąć pestki. Następnie przełożyć na patelnię, wsypać cukier trzcinowy i smażyć mieszając od czasu do czasu. Gdy śliwki zmiękną, a sok będzie gęsty, przełożyć je do garnuszka i zmiksować blenderem ręcznym na jednolitą masę.

Figi umyć i pokroić w ósemki. Upieczone mięso nakładać wraz z dodatkami (ziemniaki, sałatka) na talerze, polać z jednej strony podgrzanym musem śliwkowym i udekorować całość figami.




#lowicz #łowicz