środa, 13 września 2017

Rozgrzewająca zupa dyniowo-warzywna


Taka lekka zupa z całym mnóstwem warzyw i dodatkiem imbiru, idealnie rozgrzeje nas w jesienne dni. Zrobiłam wersję dosyć rzadką, ale myślę, że lepiej sprawdzi się zupa krem.


SKŁADNIKI

  • 1 kg dyni (waga już bez skóry, pestek i białego miąższu)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 niewielkie ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • mielony imbir, mielona kurkuma, sól, świeżo mielony pieprz
  • mały pęczek pietruszki


WYKONANIE

Z dyni wyciąć biały miąższ z pestkami i skórę. Marchewkę i ziemniaki ostrugać. Cebulę  i czosnek obrać. Paprykę przekroić na pół i wyciąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w dużym garnku. Zalać niewielką ilością wody i zagotować. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż warzywa odpowiednio zmiękną. Następnie wyłączyć palnik i zmiksować wszystkie warzywa na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić imbirem, kurkumą, pieprzem i solą. Imbir i kurkuma muszą być wyczuwalne w zupie. Zupę rozlać do talerzy lub miseczek i udekorować umytą i posiekaną natką pietruszki.