piątek, 8 września 2017

Zdrowe naleśniki pełnoziarniste gryczano-orkiszowe na maślance


Często robię naleśniki. Zazwyczaj podaję je na szybki obiad, bo mam zawsze pod ręką różne rodzaje mąki. Tym razem chcę Wam zaproponować zdrową wersję z mąką gryczaną, mąką orkiszową pełnoziarnistą i maślanką. Idealnie pasują do nich jagody i syrop klonowy, ale jeżeli nie posiadacie, to można wykorzystać inne owoce, np. maliny lub truskawki. Syrop klonowy zaś można zastąpić miodem.


SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 ml maślanki
  • 150 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • do podania: jagody i syrop klonowy


WYKONANIE

Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i zmiksować. Następnie dodać olej, maślankę i wymieszane ze sobą obie mąki. Ponownie zmiksować na jednolitą masę i włożyć do lodówki na godzinę (lub na całą noc).

Na rozgrzaną patelnię wlewać po jednej chochli ciasta naleśnikowego, rozprowadzić go po patelni kulistym ruchem ręki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu polane syropem klonowym i posypane jagodami.

Uwagi: Dzięki zawartości oleju rzepakowego naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni teflonowej lub innej nieprzywierającej powłoce.





Przepis bierze udział w akcji "Błyskawiczny piątek".