Wierzcie mi, że te bułeczki są przepyszne! Osobiście je uwielbiam, a mój 16 miesięczny syn również je kocha. Dzięki puree z dyni, bułeczki są nie tylko pyszne, ale również delikatne i długo zachowują swoją świeżość. Ja moje bułeczki upiekłam w formie tortowej o średnicy 28 cm, ale możecie również wykorzystać formę prostokątną lub zrobić osobne bułeczki układając je w dużych odstępach na blaszce z wyposażenia piekarnika.
Z podanej ilości składników wychodzi około 10 bułek.
SKŁADNIKI
- 25 g świeżych drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
- 1 jajko
- 80 g masła
- 200 g puree z dyni
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE
Do miseczki wlać mleko, rozkruszyć drożdże i wymieszać. Następnie wsypać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 30 minut do powstania zaczynu.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wbić jajko, dodać masło, puree z dyni, sól, cukier, cynamon i zaczyn, po czym wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (co może zająć około 7 minut). W razie potrzeby można dodać jeszcze mąki, zaś jeżeli ciasto jest za suche, to dolać mleka (wszystko zależy od gęstości puree z dyni). Wyrobione ciasto przełożyć z powrotem do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 2 godziny. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ponownie lekko zagnieść i odrywać z ciasta kawałki o wadze 120 g (najlepiej wykorzystać w tym celu wagę kuchenną). Formę tortową o średnicy 28 cm posypać mąką ziemniaczaną. Z kawałków ciasta formować kule i ułożyć jedną obok drugiej w tortownicy. Tak przygotowane bułki przykryć ponownie ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 60 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, po czym włożyć do niego formę tortową z bułeczkami. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go przez uchylone drzwiczki piekarnika wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Bułki piec około 30 minut, po czym wyciągnąć je z formy i przełożyć do ostudzenia na kratkę. Ostudzone bułeczki można posypać cukrem pudrem. Wspaniale smakują podane z drzemem.
Uwagi: Żeby bułeczki nie przypaliły się za bardzo z góry, to po 15 minutach pieczenia można położyć na nich papier do pieczenia.
Czym jest puree z dyni? To nic innego jak pokrojona dynia, pozbawiona pestek i białego miąższu, a następnie upieczona w piekarniku na miękko. Upieczony miąższ wystarczy wybrać łyżką, odcisnąć z nadmiaru wody i zblendować na jednolitą masę. Takie puree można przechowywać kilka dni w lodówce lub zamrozić w niewielkich porcjach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz