wtorek, 12 września 2017

Makaron spaghetti w sosie bazyliowym z pomidorkami koktajlowymi


Prosty i szybki sposób na włoski obiad w wersji bezglutenowej. A to wszystko dzięki makaronowi bezglutenowemu spaghetti Sam Mills, który jest w całości przygotowany z kukurydzy. To właśnie kukurydzy makaron ten zawdzięcza piękny żółty kolor i delikatny smak. To idealne rozwiązanie dla osób na diecie bezglutenowej.



SKŁADNIKI

  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 pełne garście świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki oliwy + 2 łyżki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 500 g makaronu bezglutenowego spaghetti Sam Mills

WYKONANIE

Liście bazylii umyć i przełożyć do misy blendera. Wlać pół szklanki oliwy i włączyć urządzenie. Zmiksowaną bazylię przelać do głębokiej patelni. W międzyczasie ugotować makaron bezglutenowy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na osobnej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i dodać umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smażyć je z każdej strony delikatnie mieszając. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Zmiksowaną bazylię doprawić solą i pieprzem, po czym włączyć palnik i podgrzać. Dodać odcedzony z wody makaron, wymieszać i w razie potrzeby doprawić. Na talerze nakładać porcję makaronu, a na wierzchu kilka pomidorków koktajlowych. Podawać od razu.





Makaron bezglutenowy spaghetti (i wiele innych bezglutenowych) możecie nabyć w sklepie: