środa, 20 września 2017

Ciasto dyniowo-marchewkowe z żurawiną, rodzynkami i migdałami


To ciasto jest przepyszne. Po prostu trudno poprzestać na jednym kawałku, takie jest smaczne. Dzięki puree z dyni jest idealnie wilgotne, a marchewka, żurawina, rodzynki i migdały są idealnym jej wykończeniem podkreślającym smak. Po upieczeniu ciasta w domu pachnie wspaniale przyprawą do piernika. Ja wykorzystałam mąkę orkiszową, ale możecie ją zastąpić pszenną.



SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 500 g puree z dyni
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 50 g mąki migdałowej (zmielone migdały)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 12 g przyprawy do piernika
  • 130 g marchewki
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 60 g rodzynek
  • 30 g płatków migdałowych
  • dodatkowo: masło do posmarowania formy, mąka do oprószenia formy, cukier puder do dekoracji

WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.  Dno blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Marchewkę ostrugać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i ubić. Do ubitej masy wlać olej, dodać puree z dyni i krótko zmiksować. W osobnej misce wymieszać ze sobą wszystkie mąki, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i wsypać do składników mokrych. Zmiksować do połączenia składników, po czym wsypać marchewkę, żurawinę, rodzynki i płatki migdałowe. Wymieszać i przelać równomiernie do formy. Włożyć do piekarnika i piec około 40 minut. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem.

Uwagi: Mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną. Jeżeli nie posiadacie mąki migdałowej i nie macie możliwości zmielenia na mąkę migdałów, to można ją zastąpić mąką orkiszową jasną lub mąką pszenną tortową.