czwartek, 7 września 2017

Zielona zupa z brokuła, cukinii i ziemniaków podana z wędzonym łososiem i natką pietruszki


Prosty i szybki sposób na przygotowanie wykwintnego obiadu. Zupa jest przepyszna! Koniecznie musicie kiedyś spróbować. To nie tylko pyszny, ale też zdrowy obiad, który zaskoczy Was smakiem.


Porcja dla 4 osób.


SKŁADNIKI

  • 1 brokuł (500 g)
  • 1 cukinia (500 g)
  • 3 ziemniaki (500 g)
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 200 g wędzonego łososia
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz

WYKONANIE

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i zalać dużą ilością wody. Włączyć palnik i gotować, aż ziemniaki zaczną już delikatnie mięknąć. Następnie dodać obrany w różyczki brokuł i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość gotować do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyłowić liście laurowe i ziele angielskie, po czym zblendować warzywa (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z łososiem i posiekaną natką pietruszki.

Uwagi: Moja zupa miała rzadką konsystencję, ale jeżeli wolicie, to można dodać mniej wody i zrobić zupę krem.