poniedziałek, 11 września 2017

Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym


Dzisiaj na obiad królują u mnie włoskie smaki. I wierzcie mi, że jest przepysznie! W moim daniu wykorzystałam makaron bezglutenowy spaghetti Sam Mills. Jest on w całości przygotowany z kukurydzy, której zawdzięcza swój piękny kolor i delikatny smak. Makaron taki jest świetną alternatywą nie tylko dla osób stosujących dietę bezglutenową, ale również dla tych, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów. Makaron bezglutenowy spaghetti Sam Mills nabyłam w supermarkecie on-line Frisco.pl. W poniższym przepisie użyłam białej mąki i bułki tartej, ale dla osób na diecie bezglutenowej podaję informacje czym można składniki te zastąpić.



SKŁADNIKI

Na pulpeciki:

  • 700 g mięsa mielonego wołowego (u mnie udziec wołowy)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki bułki tartej (można zastąpić zmielonym pieczywem bezglutenowym)
  • 1 łyżka mąki pszennej typ 500 (można zastąpić np. ryżową)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Na sos:

  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1 mały sok z pomidorów (330 ml)
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii (można zastąpić łyżeczką suszonej)
  • 1/2 garści świeżego oregano (można zastąpić łyżeczką suszonego)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, chilli
Pozostałe:



WYKONANIE

Pulpeciki: Mięso mielone przełożyć do miski. Do mięsa dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i bardzo drobno pokrojoną cebulę, zioła prowansalskie, sól, bułkę tartą, mąkę, pieprz, wbić jajko i całość dobrze zagnieść. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść je na tacy posypanej mąką.

Sos: Do misy blendera wlać puszkę pomidorów, sok pomidorowy, dodać obrane ząbki czosnku, umytą bazylię i oregano, koncentrat pomidorowy, dużą szczyptę soli, odrobinę pieprzu, łyżeczkę ziół prowansalskich i szczyptę chilli. Następnie wlać szklankę wody i włączyć urządzenie. Zblendowaną masę przelać do dużej brytfanny i zagotować.

Pulpeciki ostrożnie ułożyć w lekko gotującym się sosie pomidorowym, nałożyć pokrywę i zostawić na około 7 minut, tak aby pulpeciki stały się stabilne i nie rozpadły przy mieszaniu. Następnie całość delikatnie przemieszać i nadal gotować pod przykryciem. Całkowity czas gotowania pulpecików wołowych, to około 30 minut. W razie konieczności, gdy sos stanie się za gęsty, można dolać wody. W razie potrzeby sos można doprawić wg. uznania. W międzyczasie ugotować makaron bezglutenowy spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron nałożyć na talerze, polać sosem z klopsikami i udekorować świeżą bazylią. Podawać od razu.


Uwagi: Mięso wołowe kupuję zawsze w całości i mielę w domu. Ewentualnie można poprosić o zmielenie w sklepie.







Makaron bezglutenowy spaghetti (i wiele innych bezglutenowych) możecie nabyć w sklepie: