W ten weekend zamiast ciasta był deser. Po części zdrowy, bo zawierający jagody i banana, z drugiej strony kaloryczny dzięki bitej śmietanie, ale tak to już z deserami bywa ;-) Jeżeli macie zamrożone jagody, to polecam. W innym wypadku pozostaje ich zakup lub.... czekanie na sezon :-)
Składniki na 4 desery w dużych pucharkach:
Mus czekoladowy:
- 20 sztuk biszkoptów
- 150 ml mleka
- 1 kopiasta łyżka kakao
- łyżeczka cukru
- 1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka)
- 1 banan
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie śmietan-fix
- 380 g mrożonych lub świeżych jagód (może być więcej)
Wykonanie
Do garnuszka wlać mleko, wsypać kakao, łyżeczkę cukru i dobrze wymieszać. Zagotować dodając biszkopty. Mieszać do momentu połączenia wszystkich składników i zostawić do ochłodnięcia. Dodać kieliszek czerwonego likieru (jeżeli deser robimy dla dzieci, to pominąć) i obrany banan. Wszystko razem zblendować do momentu powstania delikatnego musu.
W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier
waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując
wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Połowę śmietany przełożyć do osobnej miseczki. Do małej miseczki przesypać nieco jagód (posłużą do dekoracji), a pozostałe wsypać do zostawionej bitej śmietany i zmiksować.
Deser robimy w następujący sposób:
Na samo dno pucharka wkładamy łyżkę kremu jagodowego, następnie mus czekoladowy, na to wyciskamy szprycą nieco bitej śmietany, kładziemy pozostały krem jagodowy, wyciskamy śmietanę i na sam koniec posypujemy jagodami. Inaczej: Krem jagodowy-mus czekoladowy-nieco bitej śmietany-krem jagodowy-bita śmietana-jagody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz