Pyszny tort wiśniowy z dwoma kremami: wiśniowym i z białej czekolady, oba na bazie śmietany i mascarpone. Osobiście uwielbiam takie smaki. Tort przygotowywałam na 9 osób, ale wychodzi bardzo duży, więc wystarczy nawet na 20 osób. Jest przepyszny, więc koniecznie musicie spróbować :-) Gorąco Wam polecam ten przepis.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 110 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 800 g mrożonych wiśni bez pestek
- 150 g cukru
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 kieliszek wódki
- 1 l śmietany 36%
- 250 g mascarpone
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie śmietan-fix
- 1 galaretka wiśniowa
- 80 ml mleka
- 90 g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Na koniec wlać wodę, wymieszać i przelać do formy wyrównując wierzch. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut na środkowej półce piekarnika. Po tym czasie biszkopt wyciągnąć i zrzucić na rozłożone na ziemi ręczniki z wysokości 40-50 cm. Ostudzony biszkopt pokroić na trzy równe placki.
Wiśnie i nasączenie: Z odmrożonych wiśni odlać 120 ml soku. Pozostałe wiśnie wraz z sokiem umieścić na patelni, dodać cukier i gwiazdkę anyżu, po czym włączyć palnik. Wiśnie smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż odparuje nadmiar soku, a masa będzie gęsta. Wyciągnąć gwiazdkę anyżu i zostawić do ostudzenia. Odlany sok dosłodzić do smaku, dodać wódkę i nasączyć nim wszystkie trzy placki.
Krem wiśniowy i krem z białą czekoladą: Zimną śmietanę ubić dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i śmietan-fix, po czym krótko zmiksować. Około 1/3 kremu przełożyć do osobnej miski. 160 ml wody zagotować, wyłączyć palnik, wsypać galaretkę wiśniową i dobrze wymieszać, tak aby się rozpuściła. Żelatynę zalać odrobiną zimnego mleka i zostawić do napęcznienia. W osobnym garnuszku zagotować mleko, dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę i energicznie mieszając rozpuścić ją. Wyłączyć palnik i dodać napęczniałą żelatynę. Dobrze wymieszać. Do większej ilości kremu dodać gęstniejącą galaretkę i dobrze zmiksować do powstania jednolitego kremu wiśniowego. Do mniejszej ilości kremu dodać gęstniejącą białą czekoladę i również zmiksować do powstania jednolitego białego kremu.
Składanie tortu: Na dolnym placku rozsmarować równomiernie wiśnie. Następnie ułożyć warstwę kremu wiśniowego i następny placek biszkoptu. Ponownie rozsmarować pozostały krem wiśniowy i nałożyć górny placek biszkoptu. Górę i boki tortu posmarować kremem z białą czekoladą. Tort udekorować według uznania kremem, startą czekoladą lub innymi dekoracjami (u mnie kwiaty i liście z masy marcepanowej i cukrowej). Tort włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Zrobiłam ten torcik na urodziny syna. Smak obłędny.Sam jubilat jak i goście zachwyceni. Wychodzi bardzo duży,spokojnie na 20 osob wystarczy.
OdpowiedzUsuńZ ciekawością zaczerpnę innych przepisów z Pani bloga. Dziękuję za super przepis.