środa, 31 marca 2021

Paszteciki z białą kiełbasą i chrzanem


Paszteciki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą i chrzanem sprawdzą się idealnie jako Wielkanocna przekąska. Są nie tylko pyszne, ale również bardzo proste w przygotowaniu. W dodatku wystarczy zaledwie kilka składników, aby przygotować pyszną potrawę świąteczną.




SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie (300 g) ciasta francuskiego
  • 6 grubych białych kiełbas
  • 120 g chrzanu
  • 1 jajko
  • sól, świeżo mielony pieprz, majeranek



WYKONANIE


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli białe kiełbasy mają twardą skórkę/powłoczkę, to ją zdjąć.


Ciasto francuskie rozciągnąć i posmarować równomiernie chrzanem. Następnie przekroić je na pół pionowo tworząc dwa długie paski. Zaczynając od lewej strony położyć białą kiełbasę "na stojąco" (patrz zdjęcie na końcu postu) i ciasno zawinąć ją ciastem. Ciasto dobrze podociskać, przekroić pasztecik na pół i każdy ponacinać z góry, po czym przełożyć na blaszkę. Tak postępować z kolejnymi kiełbaskami, aż do wykorzystania wszystkich i całego ciasta francuskiego.


W miseczce rozbełtać jajko i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Każdy pasztecik posmarować pędzelkiem grubo jajkiem, po czym włożyć do piekarnika. Piec około 20-25 minut, aż paszteciki ładnie się upieczą. Podawać na ciepło lub na zimno. Polecam na ciepło do żurku.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz