SKŁADNIKI
- 3 duże cebule
- 300 g pieczarek
- 1 kg karczku wieprzowego
- 1 marchewka
- 3 liście laurowe
- olej rzepakowy
- sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka
- 1 kg ziemniaków
- przyprawa do ziemniaków
WYKONANIE
Cebule obrać i pokroić w piórka lub średniej wielkości kostkę. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną cebulę wraz z pieczarkami przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny (takiej, która nadaje się do piekarnika), następnie polać niewielką ilością oleju rzepakowego i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na niezbyt cienkie kawałki. Każdy posmarować z obu stron olejem i doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso ułożyć na cebuli z pieczarkami. Na koniec dodać liście laurowe i obraną i pokrojoną marchewkę. Nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Całkowity czas pieczenia, to godzina.
Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki (np. ćwiartki). Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i postawić na palniku. Gotować krótko, tylko tyle aby lekko zmiękły. Odcedzić z wody i posypać przyprawą do ziemniaków. Gdy mięso będzie się już piekło 35 minut, to wyciągnąć naczynie, obrócić mięso na drugą stronę i ułożyć na wierzchu ziemniaki. Nie nakładając już pokrywy, włożyć do piekarnika na kolejne 25 minut.
Mięso wraz z cebulą i pieczarkami nakładać łyżką cedzakową. Podawać z pieczonymi ziemniakami i dowolną sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz