poniedziałek, 13 marca 2023

Pieczeń na cebuli i pieczarkach z ziemniakami



Chcę Wam polecić pyszny i prosty obiad. Pieczeń z poniższego przepisu jest soczysta i obłędnie pyszna. Cebula i pieczarki nadają jej wyjątkowego smaku. Dodatek ziemniaków i sałatki z sosem winegret, to już tylko postawienie kropki nad i ;-) Nakładając pieczeń koniecznie nałóżcie również cebuli z pieczarkami. Z poniższego przepisu wychodzi porcja dla 4-6 osób.




SKŁADNIKI

  • 3 duże cebule
  • 300 g pieczarek
  • 1 kg karczku wieprzowego
  • 1 marchewka
  • 3 liście laurowe
  • olej rzepakowy
  • sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka
  • 1 kg ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaków



WYKONANIE

Cebule obrać i pokroić w piórka lub średniej wielkości kostkę. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną cebulę wraz z pieczarkami przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny (takiej, która nadaje się do piekarnika), następnie polać niewielką ilością oleju rzepakowego i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na niezbyt cienkie kawałki. Każdy posmarować z obu stron olejem i doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso ułożyć na cebuli z pieczarkami. Na koniec dodać liście laurowe i obraną i pokrojoną marchewkę. Nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Całkowity czas pieczenia, to godzina.

Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki (np. ćwiartki). Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i postawić na palniku. Gotować krótko, tylko tyle aby lekko zmiękły. Odcedzić z wody i posypać przyprawą do ziemniaków. Gdy mięso będzie się już piekło 35 minut, to wyciągnąć naczynie, obrócić mięso na drugą stronę i ułożyć na wierzchu ziemniaki. Nie nakładając już pokrywy, włożyć do piekarnika na kolejne 25 minut. 

Mięso wraz z cebulą i pieczarkami nakładać łyżką cedzakową. Podawać z pieczonymi ziemniakami i dowolną sałatką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz