Lubię czasami zrobić coś inaczej, poeksperymentować. Nie miałam w domu pomidorów, a zupa mi się pomidorowa zamarzyła. Wykorzystałam więc pomidory w puszcze i passatę pomidorową. W połączeniu z aromatycznym wywarem mięsno-warzywnym i dodatkami tj. świeża bazylia, zupa wyszła przepyszna. Cóż... wyszło jej też całkiem sporo.
SKŁADNIKI
- 2 udka z kurczaka
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 korzenia selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łodyga lesera naciowego
- 2 marchewki
- garść świeżych liści bazylii
- pęczek natki pietruszki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 passata pomidorowa (700 g)
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, świeżo mielony pieprz
- 300 g białego ryżu
WYKONANIE
Do dużego garnka włożyć umyte udka i skrzydełka z kurczaka. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, obrane ząbki czosnku, obrany i pokrojony na mniejsze kawałki korzeń selera i pietruszki, łodygę selera naciowego i obrane marchewki. Wszystko zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez godzinę.
Z gotowego wywaru wyłowić mięso i odcedzić go z warzyw. Dodać pomidory w puszce, passatę pomidorową, śmietanę, koncentrat i drobno posiekaną natkę pietruszki i liście bazylii. Całość gotować jeszcze około 5 minut. Zupę dobrze doprawić solą i pieprzem.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Można go nałożyć na talerz i zalać zupą lub wsypać go do zupy i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz