wtorek, 28 marca 2023

Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem

 

Lubię czasami zrobić coś inaczej, poeksperymentować. Nie miałam w domu pomidorów, a zupa mi się pomidorowa zamarzyła. Wykorzystałam więc pomidory w puszcze i passatę pomidorową. W połączeniu z aromatycznym wywarem mięsno-warzywnym i dodatkami tj. świeża bazylia, zupa wyszła przepyszna. Cóż... wyszło jej też całkiem sporo.




SKŁADNIKI

  • 2 udka z kurczaka
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łodyga lesera naciowego
  • 2 marchewki
  • garść świeżych liści bazylii
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 passata pomidorowa (700 g)
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 300 g białego ryżu



WYKONANIE


Do dużego garnka włożyć umyte udka i skrzydełka z kurczaka. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, obrane ząbki czosnku, obrany i pokrojony na mniejsze kawałki korzeń selera i pietruszki, łodygę selera naciowego i obrane marchewki. Wszystko zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez godzinę.


Z gotowego wywaru wyłowić mięso i odcedzić go z warzyw. Dodać pomidory w puszce, passatę pomidorową, śmietanę, koncentrat i drobno posiekaną natkę pietruszki i liście bazylii. Całość gotować jeszcze około 5 minut. Zupę dobrze doprawić solą i pieprzem.

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Można go nałożyć na talerz i zalać zupą lub wsypać go do zupy i wymieszać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz