Małe babeczki są pyszne i ładnie się prezentują. Do ich upieczenia możecie wykorzystać dowolne foremki silikonowe (w przypadku bardzo małych czas pieczenia należy skrócić). Generalnie wolę piec dużą babkę, ale syn zdecydowanie je oczami i lubi jak mu pieczę małe babeczki w różnych kształtach. Wykorzystałam w tym celu silikonowe formy domki i kwiaty. Babeczki dało się wyciągnąć bez problemu i żadna się nie uszkodziła. W przypadku kwiatów, wyrośnięty czubek z drugiej strony wyglądał jak gałązka. W domkach, aby stały czubek trzeba ściąć.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- szczypta soli
- 180 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 200 g masła
- 100 ml mleka 3,2%
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 10 g kakao
- cukier puder do dekoracji
WYKONANIE
Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Foremki ułożyć na kratce z piekarnika.
Jajka wbić do miski, dodać sól i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitych jajek wlać masło, dodać esencję waniliową, 30 ml mleka, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować do połączenia składników. Połowę ciasta przelać do osobnej miski i dodać do niego kakao i pozostałe 70 ml mleka. Zmiksować. Do foremek nakładać najpierw jasne ciasto, a na wierzch ciemne (nie za wysoko, bo ciasto urośnie). Ciasto w każdej foremce lekko pomieszać widelcem, po czym włożyć do piekarnika. Piec 30 minut (w przypadku małych foremek 25 minut). Upieczone babeczki wyciągnąć z piekarnika, odczekać 3 minuty i wyciągnąć z foremek. Studzić na kratce. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem lub udekorować wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz