wtorek, 5 października 2021

Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem zapiekane w sosie pomidorowym

 

Jeżeli szukacie urozmaicenia w kuchni, to zdecydowanie polecam naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą. Rewelacyjne połączenie smaków, któremu trudno się oprzeć. Porcja jest duża, więc spokojnie starczy jej dla dużej rodziny lub na dwa dni.




SKŁADNIKI


Naleśniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 350 ml mleka 3,2%
  • 100 ml wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
Farsz:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula szalotka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 200 g śmietany 30%
Sos pomidorowy:
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 700 g pasaty pomidorowej
  • 2 płaskie łyżki mąki typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano, chili
Dodatkowo:
  • 2 kulki mozzarelli w zalewie
  • oregano
  • olej rzepakowy do wysmarowania naczynia żaroodpornego



WYKONANIE


Naleśniki: Do miski wbić jajka, dodać sól, mąkę, mleko, wodę i olej, po czym całość zmiksować do połączenia składników. Patelnię dobrze rozgrzać. Następnie wlewać na nią po dużej chochli ciasta naleśnikowego, rozlać je na całości patelni i smażyć z obu stron. Z podanej porcji ciasta wyszło mi 7 dużych naleśników.


Farsz: Szpinak odmrozić i odcisnąć z niego nadmiar wody. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Cebulę obrać, pokroić i dodać do mięsa. Mięso i cebulę polać oliwą i doprawić solą i pieprzem. Następnie smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Na koniec dodać szpinak, wlać śmietanę i podgrzewać do momentu, aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Sos pomidorowy: Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać połowę passaty i włączyć palnik. Podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Do drugiej połowy passaty dodać mąkę, dobrze wymieszać i wlać do pozostałego sosu. Podgrzewać mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano i niewielką ilością chili.


Składanie naleśników: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Jedno duże lub dwa mniejsze naczynia do zapiekania wysmarować olejem rzepakowym. Na rozłożony naleśnik nałożyć dwie łyżki farszu, zawinąć jak krokiety i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane naleśniki polać sosem pomidorowym, następnie posypać rozdrobnioną mozzarellą i oregano. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika. Zapiekać około 30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz