Jeżeli szukacie urozmaicenia w kuchni, to zdecydowanie polecam naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą. Rewelacyjne połączenie smaków, któremu trudno się oprzeć. Porcja jest duża, więc spokojnie starczy jej dla dużej rodziny lub na dwa dni.
SKŁADNIKI
Naleśniki:
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 350 ml mleka 3,2%
- 100 ml wody
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 cebula szalotka
- 2 łyżki oliwy
- sól, świeżo mielony pieprz
- 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
- 200 g śmietany 30%
- 2 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 700 g pasaty pomidorowej
- 2 płaskie łyżki mąki typ 500 (np. Wrocławskiej)
- sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano, chili
- 2 kulki mozzarelli w zalewie
- oregano
- olej rzepakowy do wysmarowania naczynia żaroodpornego
WYKONANIE
Naleśniki: Do miski wbić jajka, dodać sól, mąkę, mleko, wodę i olej, po czym całość zmiksować do połączenia składników. Patelnię dobrze rozgrzać. Następnie wlewać na nią po dużej chochli ciasta naleśnikowego, rozlać je na całości patelni i smażyć z obu stron. Z podanej porcji ciasta wyszło mi 7 dużych naleśników.
Farsz: Szpinak odmrozić i odcisnąć z niego nadmiar wody. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Cebulę obrać, pokroić i dodać do mięsa. Mięso i cebulę polać oliwą i doprawić solą i pieprzem. Następnie smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Na koniec dodać szpinak, wlać śmietanę i podgrzewać do momentu, aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos pomidorowy: Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać połowę passaty i włączyć palnik. Podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Do drugiej połowy passaty dodać mąkę, dobrze wymieszać i wlać do pozostałego sosu. Podgrzewać mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano i niewielką ilością chili.
Składanie naleśników: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Jedno duże lub dwa mniejsze naczynia do zapiekania wysmarować olejem rzepakowym. Na rozłożony naleśnik nałożyć dwie łyżki farszu, zawinąć jak krokiety i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane naleśniki polać sosem pomidorowym, następnie posypać rozdrobnioną mozzarellą i oregano. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika. Zapiekać około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz