Jeżeli planujecie imprezę Hallweenową, to warto poza znanymi nam przekąskami przygotować również potrawę taką jak zapiekanka włoska i przystroić ją straszną twarzą. U mnie strach z liściastymi włosami i krwawym uśmiechem. Do przygotowania zapiekanki można wykorzystać jedno duże naczynie żaroodporne lub dwa mniejsze.
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 duża passata pomidorowa
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 500 g makaronu świderki lub cavatappi
- sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano
- 2 kulki mozzarelli w zalewie
- 4 duże tortille
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
WYKONANIE
Mięso mielone przełożyć do głębokiej patelni. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość polać oliwą, posypać solą i pieprzem, po czym włączyć palnik. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać pomidory w puszce, nałożyć pokrywę i dusić 5 minut. W międzyczasie zagotować wodę. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany odcedzić z wody.
Do potrawy dodać passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Wymieszać i dobrze doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano i łyżką ziół prowansalskich. Dusić kolejne 5 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Mozzarelle odsączyć z zalewy. Z dwóch tortilli wyciąć dwa duże uśmiechy i liście (ja do liści wykorzystałam wyciskarkę do ciasteczek). W pozostałych dwóch tortillach wyciąć trójkątne, duże oczy.
Makaron połączyć z sosem i wymieszać. Następnie przełożyć równomiernie do dwóch okrągłych naczyń żaroodpornych. Każdą zapiekankę posypać rozdrobnioną mozzarellą i dużą ilością oregano. Włożyć do piekarnika na około 5 minut, tak aby mozzarella się rozpuściła. Następnie wyciągnąć i na każdej zapiekance położyć najpierw dużą tortillę z wyciętymi oczami, następnie uśmiech i liście. Tortille zmoczyć pędzelkiem wodą. Uśmiech posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Zapiekanki ponownie włożyć do piekarnika i zapiekać około 8 minut (tortilla powinna być chrupiąca). Podawać od razu.
Uwagi: Zapiekankę można przygotować już wcześniej, a jak przyjdą goście, to najpierw ją podgrzać, a następnie nałożyć torille i zapiec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz