SKŁADNIKI
- 400 g makaronu łazanki
- 300 g cienkich białych kiełbasek
- 3 cebule
- olej rzepakowy
- 500 g kiszonej kapusty (waga po odsączeniu)
- 1 łyżeczka całego kminku
- 300 g kwaśnej śmietany 18%
- sól, świeżo mielony pieprz, majeranek
- przyprawa do grilla
WYKONANIE
Kiełbaski ponakłuwać widelcem, posmarować olejem rzepakowym i posypać przyprawą do grilla. Następnie grillować z obu stron, aż ładnie się przypieczą. Gotowe i ostudzone kiełbaski pokroić na plasterki.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do głębokiej patelni, dodać oleju rzepakowego i smażyć mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie ugotować makaron łazanki al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić z wody, dodać do cebuli i wymieszać. Kapustę dobrze odcisnąć, pokroić i przełożyć do garnka z wodą. Dodać kminek i gotować do miękkości. Odcedzoną z wody przełożyć do makaronu. Dodać kiełbasę, śmietanę, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem, po czym smażyć całość mieszając od czasu do czasu. Podsmażone łazanki podawać na ciepło. Opcjonalnie można posypać je świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz