poniedziałek, 20 września 2021

Łazanki z grillowaną białą kiełbasą

 
Bardzo lubię przygotowywać łazanki, bo to prosta potrawa, która zawsze wychodzi pyszna. Możliwości jest wiele. Można przygotować łazanki z kapustą kiszoną, można wykorzystać młodą kapustę, boczek, kiełbasę, grzyby, czy też ograniczyć się tylko do samej kapusty i kwaśnej śmietany. Dobrze doprawione zawsze wychodzą rewelacyjne. U mnie tym razem z grillowaną białą kiełbasą i to nie byle jaką. Kupiłam oryginalne niemieckie kiełbaski ;-) Do tego kiszona kapusta, cebula i kwaśna śmietana. Zapewniam, że rewelacyjne w smaku. Całej rodzinie bardzo smakowało. Najbardziej zaskoczył mnie mój 5 letni syn. Raczej nie jada on takich potraw, a od łazanek nie mógł się oderwać ;-)




SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu łazanki
  • 300 g cienkich białych kiełbasek
  • 3 cebule
  • olej rzepakowy
  • 500 g kiszonej kapusty (waga po odsączeniu)
  • 1 łyżeczka całego kminku
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • sól, świeżo mielony pieprz, majeranek
  • przyprawa do grilla


WYKONANIE


Kiełbaski ponakłuwać widelcem, posmarować olejem rzepakowym i posypać przyprawą do grilla. Następnie grillować z obu stron, aż ładnie się przypieczą. Gotowe i ostudzone kiełbaski pokroić na plasterki.


Cebule obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do głębokiej patelni, dodać oleju rzepakowego i smażyć mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie ugotować makaron łazanki al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić z wody, dodać do cebuli i wymieszać. Kapustę dobrze odcisnąć, pokroić i przełożyć do garnka z wodą. Dodać kminek i gotować do miękkości. Odcedzoną z wody przełożyć do makaronu. Dodać kiełbasę, śmietanę, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem, po czym smażyć całość mieszając od czasu do czasu. Podsmażone łazanki podawać na ciepło. Opcjonalnie można posypać je świeżą natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz