Tym razem propozycja na sałatkę w włoskim stylu. Przygotowując ją myślałam o słonecznych Włochach, ale nie da się zaprzeczyć, że figi kojarzą się już z początkiem jesieni (w każdym razie ja mam takie skojarzenia, bo właśnie w tym czasie jest ich w sklepach dużo... no i w promocji ;-) ). Sałatka jest lekka, a smaki świetnie się łączą.
Składniki na 1 porcję.
SKŁADNIKI
- 2 garście miksu sałat
- 1/2 małej cebuli
- 1 figa
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1/4 czerwonej papryki
- 2 plastry szynki Prosciutto
- 1/2 łyżeczki startego sera Grana Padano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki mieszanki ziół sałatkowych
WYKONANIE
Cebulę obrać i pokroić w krążki, paprykę w cienkie plasterki, pomidorki przekroić na pół, zaś figę na 4 ćwiartki. Do miseczki wlać ocet balsamiczny, oliwę, dodać mieszankę ziół i starty ser Grana Padano.
Na talerz nałożyć miks sałat, następnie cebulę, paprykę, pomidorki, figę i szynkę. Sałatkę polać przygotowanym sosem i podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz