Sałatka z młodymi ziemniakami i jajkiem, to propozycja na pyszny, letni obiad. Jest sycąca i smaczna. Jajko z powodzeniem zastąpi mięso. Warto korzystać z młodych zimniaków, bo nadają potrawą ciekawego smaku. Takich wersji sałatki z ziemniakami można zrobić więcej. Pomidor można zastąpić ogórkami gruntowymi, a w jeszcze innej wersji można się pokusić o zastąpienie miksu sałat ugotowaną młodą kapustą. Sos można zrobić łagodny lub bardziej pikantny.
Składniki na 2 porcje.
SKŁADNIKI
- 1 małe opakowanie miksu sałat
- 7 małych młodych ziemniaków
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 pomidor
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 pęczek koperku
- sól, świeżo mielony pieprz
WYKONANIE
Młode ziemniaki dobrze umyć i zetrzeć z nich skórkę szorstką gąbką. Następnie pokroić w niewielkie ćwiartki, przełożyć do garnka i zalać wodą. Postawić na palnik i ugotować do miękkości (ale tak, aby ziemniaki się nie rozpadały). Ugotowane odcedzić z wody.
Jajka gotować w wrzątku 4,5 minuty, tak aby białko się ścięło, zaś żółtko było lekko miękkie. Ostudzone obrać z łupin. Pomidor i paprykę umyć. Pomidor pokroić w ćwiartki zaś paprykę na długie paski. Koperek posiekać.
Do garnuszka wlać jogurt, dodać majonez, musztardę, niewielką ilość koperku i dobrze doprawić solą i pieprzem.
Na dwa talerze nałożyć najpierw miks sałat, następnie ziemniaki, pomidor, paprykę i jajka przekrojone na pół. Całość posypać pozostałym koperkiem. Na koniec obie porcje sałatki polać przygotowanym sosem koperkowym. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz