sobota, 5 czerwca 2021

Babka warstwowa waniliowo - kakaowo - makowa


Bardzo prosta i smaczna babka, którą szczerze polecam. Babka w trakcie pieczenia  łączy i przeplata. Składa się z trzech warstw: waniliowej, kakaowej i makowej. Efekt jest ładny, a smak fenomenalny. Na zdjęciu tego nie widać, bo ukroiłam babkę w miejscu, gdzie warstwa kakaowa rozlała się bardziej, ale w innych miejscach efekt jest znacznie ładniejszy.





SKŁADNIKI
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 kropli ekstraktu waniliowego
  • 200 g masła
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 10 g kakao
  • 15 g maku
  • dekoracja: 1 mleczna czekolada, dekoracje cukiernicze



WYKONANIE


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babki lub formę keksową wysmarować masłem i posypać mąką. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia.

Jajka wbić do miski, dodać sól i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie wlać masło, dodać ekstrakt waniliowy, 40 ml mleka, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto podzielić na trzy części (u mnie nierówne: najwięcej zostawiłam ciasta do masy kakaowej, następnie do makowej, a najmniej do waniliowej). Do jednej części dodać 60 ml mleka i kakao, po czym zmiksować. Do kolejnej dodać mak i wymieszać łyżką, a do ostatniej części ciasta nie dodawać nic. Najpierw do formy wlać ciasto waniliowe, następnie kakaowe, a na koniec makowe. Formę włożyć do piekarnika i piec 50 minut. Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika, a po 3 minutach delikatnie wyciągnąć ją z formy i przełożyć na kratkę do ostudzenia.

Czekoladę mleczną rozpuścić i polać nią ostudzoną babkę. Udekorować dekoracjami cukierniczymi według uznania.







1 komentarz: