Bardzo prosta i smaczna babka, którą szczerze polecam. Babka w trakcie pieczenia łączy i przeplata. Składa się z trzech warstw: waniliowej, kakaowej i makowej. Efekt jest ładny, a smak fenomenalny. Na zdjęciu tego nie widać, bo ukroiłam babkę w miejscu, gdzie warstwa kakaowa rozlała się bardziej, ale w innych miejscach efekt jest znacznie ładniejszy.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- szczypta soli
- 180 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 kropli ekstraktu waniliowego
- 200 g masła
- 100 ml mleka 3,2%
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 10 g kakao
- 15 g maku
- dekoracja: 1 mleczna czekolada, dekoracje cukiernicze
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babki lub formę keksową wysmarować masłem i posypać mąką. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia.
Jajka wbić do miski, dodać sól i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie wlać masło, dodać ekstrakt waniliowy, 40 ml mleka, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto podzielić na trzy części (u mnie nierówne: najwięcej zostawiłam ciasta do masy kakaowej, następnie do makowej, a najmniej do waniliowej). Do jednej części dodać 60 ml mleka i kakao, po czym zmiksować. Do kolejnej dodać mak i wymieszać łyżką, a do ostatniej części ciasta nie dodawać nic. Najpierw do formy wlać ciasto waniliowe, następnie kakaowe, a na koniec makowe. Formę włożyć do piekarnika i piec 50 minut. Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika, a po 3 minutach delikatnie wyciągnąć ją z formy i przełożyć na kratkę do ostudzenia.
Czekoladę mleczną rozpuścić i polać nią ostudzoną babkę. Udekorować dekoracjami cukierniczymi według uznania.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń