Smażony makaron z chińską mieszanką warzyw, kurczakiem i dużą ilością sosu sojowego smakuje rewelacyjnie. Tradycyjnie do smażonego makaronu chińskiego dodaje się jeszcze olej sezamowy, który pominęłam w moim przepisie celowo. Mimo tego potrawa smakuje nieziemsko. Aby uzyskać taki efekt, należy dodać dużą ilość ciemnego sosu sojowego i doprawić świeżo mielonym pieprzem, tak aby potrawa była lekko pikantna. Moje zdjęcie tego nie oddaje, ale ten makaron jest taki pyszny, że gdyby nie fakt, że jestem na diecie, to bym zjadła podwójną porcję ;-) Do makaronu można dodać podprażony sezam, natkę pietruszki lub kolendry, ewentualnie szczypiorek.
SKŁADNIKI
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 450 g mrożonej mieszanki chińskiej warzyw Hortex
- 350 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
- świeżo mielony pieprz
- ciemny sos sojowy
- opcjonalnie 1 łyżka sezamu
WYKONANIE
Kurczaka umyć, pokroić na niewielkie paski i przełożyć do głębokiej patelni lub woka. Dodać olej rzepakowy, polać trzema łyżkami sosu sojowego i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso nie będzie już surowe, dodać chińską mieszankę warzyw, wlać kolejne trzy łyżki sosu sojowego, nałożyć pokrywę i dusić przez około 8 minut (można również smażyć mieszając, aż warzywa lekko zmiękną).
W dużym garnku ugotować al dente makaron według instrukcji na opakowaniu i odcedzić z wody. Makaron przełożyć do potrawy, polać dużą ilością sosu sojowego i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Smażyć delikatnie mieszając na mocnym ogniu. Potrawa powinna być doprawiona sosem sojowym i pieprzem, tak aby była lekko słona i lekko ostra. Gotowy makaron nakładać na talerze wraz z mięsem i warzywami. Sezam podprażyć na suchej patelni i posypać nim makaron na talerzach.
Proste, ale jakie smaczne połączenie! Mniam <3
OdpowiedzUsuń