czwartek, 11 marca 2021

Sernik podwójnie czekoladowy

 

Sernik podwójnie czekoladowy ma lekką konsystencję i jest przepyszny. Poza czekoladą w swoim składzie, jest również polany dwoma rodzajami czekolady: białą i mleczną. Dla czekoladohilików istny raj ;-) 




SKŁADNIKI

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g śmietany 30%
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 40 g kaszy manny
  • 5 jajek
  •  szczypta soli

Polewa i dekoracja:
  • 100 g śmietany 30%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • kolorowa posypka lub inne dekoracje cukiernicze



WYKONANIE


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę tortową o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki do góry, aż poza formę. Do garnuszka wlać śmietanę, dodać masło i podgrzewać. Następnie dodać połamane obie czekolady i mieszając doprowadzić do ich rozpuszczenia. Zostawić do ostudzenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do dużej miski przełożyć twaróg, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek budyniowy, kaszę mannę, żółtka jaj i ostudzoną masę czekoladową. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli w osobnej misce, po czym połączyć je z masą serową delikatnie mieszając. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać go przez kolejne 20 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i tak studzić sernik. Ostudzony włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Schłodzony sernik wyjąć z formy, odlepić papier do pieczenia i przełożyć na sztywną podstawkę lub paterę.

Polewa: Do garnuszka wlać 50 g śmietany, podgrzać, po czym dodać połamaną białą czekoladę. Mieszać podgrzewając do momentu, aż się rozpuści. Białą czekoladą polać środek sernika. Zostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tak samo rozpuścić mleczną czekoladę w pozostałych 50 g śmietany. Polać nią boki sernika, tak aby lekko spływały po bokach w dół. Włożyć do lodówki na godzinę. Przed podaniem sernik udekorować kolorową posypką lub innymi dekoracjami cukierniczymi. Sernik można podawać na zimno lub w temperaturze pokojowej.






1 komentarz: