Sernik podwójnie czekoladowy ma lekką konsystencję i jest przepyszny. Poza czekoladą w swoim składzie, jest również polany dwoma rodzajami czekolady: białą i mleczną. Dla czekoladohilików istny raj ;-)
SKŁADNIKI
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g śmietany 30%
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka kakao
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 40 g kaszy manny
- 5 jajek
- szczypta soli
Polewa i dekoracja:
- 100 g śmietany 30%
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g białej czekolady
- kolorowa posypka lub inne dekoracje cukiernicze
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę tortową o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki do góry, aż poza formę. Do garnuszka wlać śmietanę, dodać masło i podgrzewać. Następnie dodać połamane obie czekolady i mieszając doprowadzić do ich rozpuszczenia. Zostawić do ostudzenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski przełożyć twaróg, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek budyniowy, kaszę mannę, żółtka jaj i ostudzoną masę czekoladową. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli w osobnej misce, po czym połączyć je z masą serową delikatnie mieszając. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać go przez kolejne 20 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i tak studzić sernik. Ostudzony włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Schłodzony sernik wyjąć z formy, odlepić papier do pieczenia i przełożyć na sztywną podstawkę lub paterę.
Polewa: Do garnuszka wlać 50 g śmietany, podgrzać, po czym dodać połamaną białą czekoladę. Mieszać podgrzewając do momentu, aż się rozpuści. Białą czekoladą polać środek sernika. Zostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tak samo rozpuścić mleczną czekoladę w pozostałych 50 g śmietany. Polać nią boki sernika, tak aby lekko spływały po bokach w dół. Włożyć do lodówki na godzinę. Przed podaniem sernik udekorować kolorową posypką lub innymi dekoracjami cukierniczymi. Sernik można podawać na zimno lub w temperaturze pokojowej.
Podwójnie pyszny! <3
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! :)
Pozdrawiam ciepło :)