Rosół azjatycki z kaczką,to potrawa bardzo sycąca. Mamy w niej makaron, mięso, warzywa, jajko i oczywiście rosół. Jeżeli nigdy nie jedliście, to musicie koniecznie spróbować, bo to świetne urozmaicenie od tradycyjnego rosołu. Wszystkie składniki z przepisu są łatwo dostępne, można je zakupić praktycznie w każdym sklepie.
SKŁADNIKI
- 400 g kości wołowych z mięsem
- 450 g kości wieprzowych z mięsem
- 2 udka z kaczki
- 2 udka z kurczaka (lub 5 skrzydełek)
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1 duży korzeń selera
- 2 duże marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- cienki plasterek świeżego imbiru
- 450 g mrożonej chińskiej mieszanki warzyw Hortex
- pęczek natki pietruszki
- jajka (po jednym na każdą porcję)
- sos sojowy ciemny, sól, świeżo mielony pieprz
- 400 g długiego makaronu typu kluski lub makaronu jajecznego wstążki
- opcjonalnie 1 limonka
WYKONANIE
Mięso i kości umyć, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, po czym włączyć palnik. Udka z kurczaka i kaczki gotować około 50 minut i miękkie wyłowić z rosołu. Pozostałe kości z mięsem zostawić nadal w wywarze. Następnie do rosołu dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, korzeń pietruszki, korzeń selera, imbir i całe łodygi selera naciowego. Wywar gotować jeszcze 30 minut. Gdy odparuje nadmiar wody, to ponownie dolać. Ugotowany wywar przelać do innego garnka przez duże sitko lub durszlak. Do czystego rosołu dodać chińską mieszankę warzyw, wlać dwie łyżki sosu sojowego i gotować do miękkości.
W międzyczasie ugotować jajka (u mnie średnio twarde gotowane 7 minut), ostudzić i obrać. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego. Mięso z kaczki obrać z kości. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Limonkę pokroić w ćwiartki.
Gotowy rosół doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sosem sojowym. Do głębokich talerzy lub miseczek nałożyć najpierw makaron, później mięso z kaczki, przekrojone na pół jajka, natkę pietruszki i limonkę. Następnie wlać rosół wraz z warzywami. Podawać od razu.
Uwagi: Ja gotuję udka z kurczaka zamiast korpusu lub skrzydełek, bo w pierwszy dzień zupę podaję z mięsem kaczym, a w następnym z mięsem z kurczaka.
Wyborny rosół w wersji luksusowej <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Był pyszny i bardzo sycący.
Usuń