Czerwony ryż z kurczakiem, jarmużem, pieczarkami i czerwoną cebulą, to potrawa sycąca i pełnowartościowa. Tak przygotowany obiad dostarczy nam energii i pozwoli zadbać o sylwetkę. Dodatek kwaśnej śmietany można pominąć.
SKŁADNIKI
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- oliwa
- sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka, ostra papryka
- 150 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
- 200 g pieczarek
- 200 g czerwonego ryżu
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- szczypta gałki muszkatołowej
WYKONANIE
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paski. Następnie przełożyć do miski lub głębokiego talerza i polać obficie oliwą. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w piórka i przełożyć do mięsa. Mięso przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i niewielką ilością ostrej papryki. Całość wymieszać, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Jarmuż umyć i porwać na mniejsze kawałki. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Mięso przełożyć do głębokiej patelni i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż nie będzie surowe. Następnie dodać pieczarki i jarmuż. Chwilę smażyć, dodać śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej i dusić przez kolejne 5 minut.
Do garnka wlać około 2 litry wody, wrzucić kostkę rosołową i zagotować. Do gotującej wody włożyć ryż w torebkach i gotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż wsypać do potrawy, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Uwagi: Ja miałam kupiony świeży jarmuż już umyty i porwany na kawałki. Pieczarki mam zawsze zamrożone (już umyte i pokrojone). To duża oszczędność czasu w trakcie przygotowywania potraw.
Pyszne, pożywne i zdrowe połączenie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu :* Mąż chciał dietę, więc się staram ;-) Tylko jakoś na talerzy nie wygląda to zbyt smacznie :D
Usuń