niedziela, 7 lutego 2021

Likier czekoladowy


Likier czekoladowy jest pyszny, odpowiednio gęsty, a co najważniejsze nadaje się do spożycia już następnego dnia. Więc jeżeli macie ochotę na domowy likier, to polecam ten przepis, bo jego przygotowanie jest bajecznie proste.




SKŁADNIKI

  • 300 ml mleka 3,2%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego
  • 5 żółtek (w temperaturze pokojowej)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 0,7 l wódki 40%



WYKONANIE


Do garnuszka wlać mleko i mleko skondensowane słodzone. Podgrzewać, aż będzie gorące, po czym dodać połamaną czekoladę i nadal podgrzewać mieszając. Gdy całość będzie gorąca, wyłączyć palnik. Żółtka umieścić w dużej misce, dodać cukier waniliowy i miksować do uzyskania puszystej pianki. Następnie stopniowo wlewać gorące mleko czekoladowe nadal miksując. Tak przygotowaną masę zostawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy wlać wódkę, ponownie zmiksować i przelać do szczelnych butelek. Włożyć do lodówki na całą noc. Na następny dzień likier jest już gotowy do picia. Przechowywać go w lodówce i spożyć do maksymalnie tygodnia czasu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz