Sałatkę z owczym serem, sadzonym jajkiem, warzywami i delikatnym dipem chrzanowym zaserwowałam na obiad. Jest bardzo sycąca, zaś wszystkie smaki łączą się idealnie. Koperku nie dodałam do dipu, tylko porwałam go na mniejsze kawałki i w takiej postaci dodałam do sałatki.
Składniki na 2 duże porcje.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie miksu sałat
- garść kiełków rzodkiewki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 plasterki sera owczego
- 1 mały pęczek koperku
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 płaskie łyżeczki chrzanu
- 1 łyżka oliwy
- sól, świeżo mielony pieprz
WYKONANIE
Do miseczki wlać jogurt naturalny, dodać majonez, chrzan, oliwę i doprawić solą i pieprzem. Warzywa umyć. Na dwa płaskie talerze nałożyć miks sałat. Następnie na każdym z talerzy ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cebulę pokrojoną w ćwiartki lub piórka, paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki, kiełki rzodkiewki, porwany na mniejsze kawałki ser owczy i koperek. Na małej patelni rozpuścić masło, wbić jajka i nałożyć pokrywkę. Palnik ustawić na dużą moc, zaś gdy żółtka jajek zaczną zachodzić na biało, to wyłączyć palnik i zostawić jeszcze na krótką chwilę. Gotowe jajka posypać solą i pieprzem. Obie sałatki polać dipem chrzanowym i ułożyć na nich sadzone jajka. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz