środa, 14 października 2020

Odrywane pizze - bułeczki


 
Odrywane pizze - bułeczki wyglądają niepozornie, ale wierzcie mi, że smakują rewelacyjnie. U mnie bardzo proste nadzienie z dużą ilością ziół, bo miałam na ogródku jeszcze świeżą bazylię, więc dodałam. Ale nadzienie można zmieniać wedle uznania. Równie pyszne będzie takie z szynką, pieczarkami i żółtym serem. Bułeczki są bardzo mięciutkie i delikatne. Takie bułeczki świetnie się sprawdzą również jako przekąska dla gości.



Na 14 bułeczek.


SKŁADNIKI


Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • 10-14 plasterków szynki drobiowej
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie
Dodatkowo:

  • 1 kulka mozzarelli w zalewie
  • 2 łyżeczki oregano



WYKONANIE

Do miseczki wlać 100 ml wody, dodać rozdrobnione drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Następnie dodać  100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 15 minut do powstania zaczynu.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałą wodę, dodać sól, oliwę i zaczyn. Wymieszać całość łyżką, po czym zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki. Z ciasta uformować kulę, przykryć miskę ręcznikiem kuchennym i zostawić na godzinę do pierwszego wyrastania.

Do małej miseczki przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i oregano. Dodatkowo można dodać nieco drobno posiekanej świeżej bazylii. Mozzarellę odsączyć z zalewy, zaś szynkę porwać na mniejsze kawałki.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Na środku blaszki ułożyć małe, okrągłe naczynie żaroodporne i nalać do niego nieco ciepłej wody.

Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie podzielić na 14 równych części, każda po około 60 g. (najlepiej wykorzystać w tym celu wagę). Każdy kawałek ciasta spłaszczyć lub lekko rozwałkować na podsypanym mąką blacie kuchennym. Nakładać kolejno łyżeczkę przygotowanego sosu pomidorowego, szynkę i porwaną mozzarellę. Każdą kulę dobrze zlepić i układać na blaszce sklejeniem w dół naokoło naczynia żaroodpornego. Gotowe bułeczki posypać kolejną odsączoną z zalewy kulką mozzarelli i posypać oregano (patrz ostatnie zdjęcie). Bułeczki włożyć do piekarnika i piec 25 minut. Podawać od razu na ciepło. Bułeczki można również odgrzewać w mikrofalówce. Z naczynia żaroodpornego na środku bułeczek wylać wodę (jeżeli nie odparowała) i umieścić w nim sos pomidorowy lub ketchup. 







2 komentarze:

  1. Cudowne bułeczki! <3
    Prezentują się wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :-) Zapewniam, że smakują rewelacyjnie. Pozdrawiam!

      Usuń