Na 14 bułeczek.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 300 ml wody
- 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka oregano
- 10-14 plasterków szynki drobiowej
- 1 kulka mozzarelli w zalewie
- 1 kulka mozzarelli w zalewie
- 2 łyżeczki oregano
WYKONANIE
Do miseczki wlać 100 ml wody, dodać rozdrobnione drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 15 minut do powstania zaczynu.
Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałą wodę, dodać sól, oliwę i zaczyn. Wymieszać całość łyżką, po czym zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki. Z ciasta uformować kulę, przykryć miskę ręcznikiem kuchennym i zostawić na godzinę do pierwszego wyrastania.
Do małej miseczki przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i oregano. Dodatkowo można dodać nieco drobno posiekanej świeżej bazylii. Mozzarellę odsączyć z zalewy, zaś szynkę porwać na mniejsze kawałki.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Na środku blaszki ułożyć małe, okrągłe naczynie żaroodporne i nalać do niego nieco ciepłej wody.
Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie podzielić na 14 równych części, każda po około 60 g. (najlepiej wykorzystać w tym celu wagę). Każdy kawałek ciasta spłaszczyć lub lekko rozwałkować na podsypanym mąką blacie kuchennym. Nakładać kolejno łyżeczkę przygotowanego sosu pomidorowego, szynkę i porwaną mozzarellę. Każdą kulę dobrze zlepić i układać na blaszce sklejeniem w dół naokoło naczynia żaroodpornego. Gotowe bułeczki posypać kolejną odsączoną z zalewy kulką mozzarelli i posypać oregano (patrz ostatnie zdjęcie). Bułeczki włożyć do piekarnika i piec 25 minut. Podawać od razu na ciepło. Bułeczki można również odgrzewać w mikrofalówce. Z naczynia żaroodpornego na środku bułeczek wylać wodę (jeżeli nie odparowała) i umieścić w nim sos pomidorowy lub ketchup.
Cudowne bułeczki! <3
OdpowiedzUsuńPrezentują się wyśmienicie! :)
Bardzo dziękuję :-) Zapewniam, że smakują rewelacyjnie. Pozdrawiam!
Usuń