poniedziałek, 28 września 2020

Sernik czekoladowy


Sernik czekoladowy z poniższego przepisu ma całe mnóstwo zalet. Po pierwsze nie wymaga przygotowania spodu. Konsystencja sernika jest idealna. Jest przepyszny i delikatny. Mój czteroletni syn, który nie jada serników, nie mógł się od niego oderwać. Z tym, że za każdym razem jak mu tłumaczyłam, że to sernik, to mnie poprawiał, że dla niego to tort ;-) Miałam okazję próbować sernik na zimno i w temperaturze pokojowej i muszę przyznać, że w obu wersjach jest pyszny. W tej drugiej jest bardziej delikatny i kremowy.


 

SKŁADNIKI

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany 30%
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 40 g kaszy manny
  • 4 jajka
  • szczypta soli
Polewa:

  • 100 g śmietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki do góry, aż poza formę. Do garnuszka włożyć masło, dodać śmietanę i podgrzewać. Następnie dodać połamaną czekoladę i nadal podgrzewać mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zostawić do ostudzenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Do dużej miski przełożyć twaróg, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek budyniowy, kaszę mannę, żółtka i masło z czekoladą i śmietaną. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli w osobnej misce, po czym połączyć je z masą serową delikatnie mieszając. Masę na sernik przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać go przez kolejne 20 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i tak studzić sernik. Ostudzony włożyć do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Dopiero schłodzony sernik wyjąć z formy, odlepić papier do pieczenia i przełożyć na paterę.


Polewa czekoladowa: Do garnuszka wlać śmietanę, dodać cukier i podgrzewać. Do gorącej dodać połamaną czekoladę i mieszać podgrzewając na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawić do jej ostudzenia i zgęstnienia, po czym wylać na wierzch sernika i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do lodówki, aby polewa stężała. Sernik udekorować przed podaniem wedle uznania. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz