SKŁADNIKI
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietany 30%
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka kakao
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 40 g kaszy manny
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 g śmietany 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki do góry, aż poza formę. Do garnuszka włożyć masło, dodać śmietanę i podgrzewać. Następnie dodać połamaną czekoladę i nadal podgrzewać mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zostawić do ostudzenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski przełożyć twaróg, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek budyniowy, kaszę mannę, żółtka i masło z czekoladą i śmietaną. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli w osobnej misce, po czym połączyć je z masą serową delikatnie mieszając. Masę na sernik przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać go przez kolejne 20 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i tak studzić sernik. Ostudzony włożyć do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Dopiero schłodzony sernik wyjąć z formy, odlepić papier do pieczenia i przełożyć na paterę.
Polewa czekoladowa: Do garnuszka wlać śmietanę, dodać cukier i podgrzewać. Do gorącej dodać połamaną czekoladę i mieszać podgrzewając na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawić do jej ostudzenia i zgęstnienia, po czym wylać na wierzch sernika i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do lodówki, aby polewa stężała. Sernik udekorować przed podaniem wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz