poniedziałek, 26 października 2020

Ciasto z galaretką z truskawkami i musem czekoladowym


 
Ciasto z galaretką z truskawkami i musem czekoladowym jest nie tylko smaczne, ale również świetnie się prezentuje. Mi udało się je przygotować z mrożonych truskawek, ale najlepsze będą bez wątpienia świeże. Każdą z warstw ciasta przygotowuje się banalnie prosto. Najlepiej w celu dodawania kolejnych warstw wykorzystać wysoką obręcz. Ja ostatnio w taką zainwestowałam i jestem bardzo zadowolona, bo nie muszę się już wspomagać folią aluminiową w celu przedłużenia za niskiej obręczy tortowej. Ciasto prezentuje się na tyle dobrze, że nie potrzeba tutaj wymyślnych dekoracji. Właściwie wystarczy starta mleczna czekolada na wierzch ciasta. U mnie dodatkowo kilka kwiatków i liście, bo syn lubi zjadać takie dekoracje z opłatka ;-) 



SKŁADNIKI


Biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nasączenie:

  • 1 torebka białej lub szarej herbaty
  • 1 łyżeczka cukru
  • opcjonalnie 1 kieliszek wódki
Galaretka z truskawkami:

  • 600 g truskawek (można wykorzystać również mrożone)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wody
  • 1 płaska łyżka żelatyny
Mus czekoladowy:

  • 160 ml mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Dekoracja:

  • wiórki czekoladowe lub starta czekolada mleczna
  • opcjonalnie inne dodatki np. świeże truskawki


WYKONANIE


Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier trzcinowy. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki suche przesiać przez sitko do masy jajecznej i wymieszać szpatułką. Następnie ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Po tym czasie biszkopt wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.


Nasączenie: Herbatę zaparzyć według instrukcji na opakowaniu, osłodzić i opcjonalnie dodać do ostudzonej wódkę. Z ostudzonego biszkoptu zdjąć obręcz, odkleić papier do pieczenia, przełożyć na sztywną podstawę i nasączyć herbatą.


Galaretka z truskawkami: W garnuszku zagotować 700 ml wody, wyłączyć palnik, po czym wsypać obie galaretki truskawkowe i żelatynę. Dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia żelatyny i zostawić do ostudzenia. Ostudzoną włożyć do lodówki, aby prędzej stężała. Świeże truskawki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Mrożonych nie odmrażać, tylko przekroić na pół (ja mrożę już połówki truskawek).

Na biszkopt nałożyć wysoką obręcz. Ułożyć najpierw truskawki przekrojem do obręczy, a pozostałe równomiernie na cieście. Owoce zalać tężejącą galaretką, po czym włożyć do lodówki.


Mus czekoladowy: Do małej miseczki wsypać żelatynę, zalać niewielką ilością mleka i zostawić do napęcznienia. Do garnuszka wlać 160 ml mleka, dodać kakao i cukier, po czym dobrze wymieszać i podgrzewać, aż się zagotuje. Wyłączyć palnik, dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać, aż do jej rozpuszczenia. Zostawić do ostudzenia.

Zimną śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy, jogurt grecki i ponownie zmiksować. Na koniec dodać ostudzoną i gęstniejącą już masę czekoladową. Całość dobrze zmiksować i przelać na galaretkę wyrównując wierzch. Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.


Z gotowego ciasta zdjąć delikatnie obręcz (najlepiej boki naciąć lekko nożem) i udekorować czekoladową posypką lub startą mleczną czekoladą. Ciasto podawać schłodzone.








1 komentarz: