SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 140 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 10 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka białej lub szarej herbaty
- 1 łyżeczka cukru
- opcjonalnie 1 kieliszek wódki
- 600 g truskawek (można wykorzystać również mrożone)
- 2 galaretki truskawkowe
- 700 ml wody
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 160 ml mleka
- 3 łyżki kakao
- 60 g cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 400 g jogurtu typu greckiego
- 500 g śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- wiórki czekoladowe lub starta czekolada mleczna
- opcjonalnie inne dodatki np. świeże truskawki
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier trzcinowy. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki suche przesiać przez sitko do masy jajecznej i wymieszać szpatułką. Następnie ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Po tym czasie biszkopt wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.
Nasączenie: Herbatę zaparzyć według instrukcji na opakowaniu, osłodzić i opcjonalnie dodać do ostudzonej wódkę. Z ostudzonego biszkoptu zdjąć obręcz, odkleić papier do pieczenia, przełożyć na sztywną podstawę i nasączyć herbatą.
Galaretka z truskawkami: W garnuszku zagotować 700 ml wody, wyłączyć palnik, po czym wsypać obie galaretki truskawkowe i żelatynę. Dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia żelatyny i zostawić do ostudzenia. Ostudzoną włożyć do lodówki, aby prędzej stężała. Świeże truskawki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Mrożonych nie odmrażać, tylko przekroić na pół (ja mrożę już połówki truskawek).
Na biszkopt nałożyć wysoką obręcz. Ułożyć najpierw truskawki przekrojem do obręczy, a pozostałe równomiernie na cieście. Owoce zalać tężejącą galaretką, po czym włożyć do lodówki.
Mus czekoladowy: Do małej miseczki wsypać żelatynę, zalać niewielką ilością mleka i zostawić do napęcznienia. Do garnuszka wlać 160 ml mleka, dodać kakao i cukier, po czym dobrze wymieszać i podgrzewać, aż się zagotuje. Wyłączyć palnik, dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać, aż do jej rozpuszczenia. Zostawić do ostudzenia.
Zimną śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy, jogurt grecki i ponownie zmiksować. Na koniec dodać ostudzoną i gęstniejącą już masę czekoladową. Całość dobrze zmiksować i przelać na galaretkę wyrównując wierzch. Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Z gotowego ciasta zdjąć delikatnie obręcz (najlepiej boki naciąć lekko nożem) i udekorować czekoladową posypką lub startą mleczną czekoladą. Ciasto podawać schłodzone.
Wygląda niesamowicie! <3
OdpowiedzUsuńPalce lizać! :D