niedziela, 13 stycznia 2019

Tarta cytrynowa z kremem brzoskwiniowym


Tarta cytrynowa, to bardzo orzeźwiające i pyszne ciasto. Pierwsze skrzypce gra tu bez wątpienia cytryna, a krem brzoskwiniowy dodaje ciastu jedynie słodyczy. 



SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 70 g cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa cytrynowa:

  • 3 jajka
  • 2 cytryny
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 100 g cukru
  • 160 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem brzoskwiniowy:

  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 galaretka brzoskwiniowa + 200 ml wody
  • 1 łyżeczka żelatyny

WYKONANIE

Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i posiekane nożem masło. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę tortową o średnicy 26 cm podwijając boki do góry. Spód ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika. Piec 10 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.

Masa cytrynowa: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Cytryny dobrze umyć. Zetrzeć z nich żółtą skórkę i wycisnąć sok. Do miski wbić jajka, dodać cukier, kwaśną śmietanę i krótko zmiksować (można również rozbełtać całość ręcznie trzepaczką). Dodać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek. Na koniec dodać sok i skórkę cytrynową, wymieszać i przelać na podpieczony kruchy spód. Włożyć do piekarnika i piec około 45 minut, aż masa zgęstnieje. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Krem brzoskwiniowy: Wodę zagotować, wyłączyć palnik, wsypać galaretkę i żelatynę, po czym dobrze wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową i zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzch tarty. Gotową tartę schłodzić w lodówce. Aby kremy miały idealną konsystencję, tartę podawać w temperaturze pokojowej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz