Tarta cytrynowa, to bardzo orzeźwiające i pyszne ciasto. Pierwsze skrzypce gra tu bez wątpienia cytryna, a krem brzoskwiniowy dodaje ciastu jedynie słodyczy.
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 260 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 70 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
- 3 jajka
- 2 cytryny
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 100 g cukru
- 160 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 g śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 galaretka brzoskwiniowa + 200 ml wody
- 1 łyżeczka żelatyny
WYKONANIE
Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i posiekane nożem masło. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę tortową o średnicy 26 cm podwijając boki do góry. Spód ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika. Piec 10 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.
Masa cytrynowa: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Cytryny dobrze umyć. Zetrzeć z nich żółtą skórkę i wycisnąć sok. Do miski wbić jajka, dodać cukier, kwaśną śmietanę i krótko zmiksować (można również rozbełtać całość ręcznie trzepaczką). Dodać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek. Na koniec dodać sok i skórkę cytrynową, wymieszać i przelać na podpieczony kruchy spód. Włożyć do piekarnika i piec około 45 minut, aż masa zgęstnieje. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Krem brzoskwiniowy: Wodę zagotować, wyłączyć palnik, wsypać galaretkę i żelatynę, po czym dobrze wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową i zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzch tarty. Gotową tartę schłodzić w lodówce. Aby kremy miały idealną konsystencję, tartę podawać w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz