sobota, 12 stycznia 2019

Tort wiśniowy z kremem śmietankowym z białą czekoladą


Ten tort smakuje rewelacyjnie, co potwierdziła moja dwuletnia chrześnica, bo nie mogła się od niego oderwać :-) Nic tak bardzo nie cieszy, jak fakt, że innym smakuje. Tort przełożony jest kremem na bazie śmietany, mascarpone, białej czekolady, z dodatkiem galaretki wiśniowej. Do tego frużelina wiśniowa, która przełamuje słodycz tortu. Uwielbiam takie smaki. Z powodu tego, że robiłam równocześnie trzy ciasta, trochę za dużo kremu nałożyłam na dolny placek tortu, ale to już tylko kwestia samego wyglądu.



SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Frużelina wiśniowa i nasączenie:

  • 700 g wiśni bez pestek (u mnie mrożone)
  • 200 g cukru
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 80 ml wody
  • 50 ml wódki
Krem:

  • 1 l śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 galaretka wiśniowa + 160 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml mleka
  • 90 g białej czekolady
Dekoracja:

  • posypka czekoladowa
  • starta gorzka czekolada
  • opcjonalnie świeże wiśnie

WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko 1/3 składników sypkich, wymieszać szypułką, wlać wodę, ponownie wymieszać i przesiać resztę składników sypkich. Całość delikatnie wymieszać i przelać do formy tortowej. Piec około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia.

Frużelina wiśniowa i nasączenie: Wiśnie przełożyć na patelnię, dodać cukier i włączyć palnik. Smażyć kilka minut, aż puszczą sok, po czym odlać 150 ml soku wiśniowego do szklanki. Do kolejnej szklanki nalać wody, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Wlać do gotujących się wiśni i dobrze wymieszać. Podgrzewać mieszając, aż masa zgęstnieje. Zostawić do ostudzenia. Do ostudzonego soku z wiśni dodać wódkę i wymieszać.

Krem: Mleko zagotować w garnuszku, wyłączyć palnik i dodać połamaną białą czekoladę. Wymieszać, tak aby się rozpuściła. Zostawić do ostudzenia. W kolejnym garnuszku zagotować wodę, wyłączyć palnik, dodać galaretkę wiśniową i żelatynę, po czym dobrze wymieszać (żelatyna musi się rozpuścić). Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i krótko zmiksować. Następnie dodać ostudzoną białą czekoladę, ponownie zmiksować, a na koniec wlać lekko już tężejącą galaretkę i zmiksować do połączenia wszystkich składników. 

Składanie tortu: Biszkopt przekroić na trzy równe oblaty. Wszystkie nasączyć sokiem wiśniowym. Na dolnym rozsmarować równomiernie frużelinę wiśniową, następnie krem i nałożyć kolejny oblat. Posmarować go ponownie kremem i nałożyć ostatni biszkopt. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu, dodatkowo można wycisnąć krem szprycą dekoracyjną. Tort udekorować posypką czekoladową i startą czekoladą. Przed podaniem schłodzić go w lodówce co najmniej przez 2 godziny.

Uwagi: Po przygotowaniu kremu należy go od razu wykładać na biszkopty, bo może nam stężeć. Biszkopt łatwiej się kroi, gdy upieczemy go dzień wcześniej.