sobota, 26 stycznia 2019

Sałatka z selera


Sałatka z selera jest bardzo prosta w przygotowaniu, a zarazem bardzo pyszna. Można ją podać do obiadu lub na urodziny. Przygotowuje się ją ekspresowo. Koniecznie musicie spróbować.



SKŁADNIKI

  • 2 duże słoiki selera w zalewie
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 średni por
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • majonez
  • sól, biały pieprz

WYKONANIE

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać z łupin. Por ze słoika przełożyć na sitko i dobrze odcisnąć, po czym przełożyć do miski. Dodać odcedzoną z zalewy czerwoną fasolę i kukurydzę. Por umyć, odkroić górę, zostawiając tylko białą i lekko zieloną część pora. Następnie przekroić go wzdłuż i pokroić na półtalarki. Tak przygotowany por przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem. Przed dodaniem do miski lekko ostudzić. Jajka pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Następnie dodać musztardę i na początek 2 łyżki majonezu. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Jeżeli sałatka jest zbyt sucha, to dodać jeszcze majonezu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz