Sałatka z selera jest bardzo prosta w przygotowaniu, a zarazem bardzo pyszna. Można ją podać do obiadu lub na urodziny. Przygotowuje się ją ekspresowo. Koniecznie musicie spróbować.
SKŁADNIKI
- 2 duże słoiki selera w zalewie
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 średni por
- 4 jajka
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- majonez
- sól, biały pieprz
WYKONANIE
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać z łupin. Por ze słoika przełożyć na sitko i dobrze odcisnąć, po czym przełożyć do miski. Dodać odcedzoną z zalewy czerwoną fasolę i kukurydzę. Por umyć, odkroić górę, zostawiając tylko białą i lekko zieloną część pora. Następnie przekroić go wzdłuż i pokroić na półtalarki. Tak przygotowany por przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem. Przed dodaniem do miski lekko ostudzić. Jajka pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Następnie dodać musztardę i na początek 2 łyżki majonezu. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Jeżeli sałatka jest zbyt sucha, to dodać jeszcze majonezu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz