Jeżeli nie przepadacie za przygotowywaniem tortów, to polecam to ciasto. Nie tylko świetnie się prezentuje, ale również smakuje jak wyborny tort. Poza tym wbrew pozorom jest bardzo proste w przygotowaniu. Biszkopt zawsze się udaje, frużelina wiśniowa pasuje idealnie do kremu czekoladowego, a śmietana na wierzchu jest nie tylko piękną ozdobą, ale również nadaje ciastu kolejnych walorów smakowych.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 110 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
Frużelina wiśniowa i nasączenie:
- 800 g wiśni bez pestek (u mnie mrożone)
- 200 g cukru
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 80 ml wody
- 50 ml wódki
- 500 g śmietany 36%
- 200 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml mleka 3,2%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 70 g cukru
- 1 łyżka kakao
- 300 g śmietany 30%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 2 kostki białej czekolady
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko 1/2 składników sypkich i delikatnie wymieszać. Następnie wlać wodę, wymieszać i przesiać pozostałe składniki sypkie. Całość delikatnie wymieszać i przelać do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Frużelina wiśniowa i nasączenie: Z wiśni odlać do szklanki 150 ml soku, dodać do niego wódkę i dosłodzić do smaku cukrem. Pozostałe wiśnie przełożyć na patelnię, wsypać cukier i podgrzewać, aż się zagotują. W szklance wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną, po czym mieszając przelać do wiśni. Całość nadal podgrzewać mieszając, aż masa odpowiednio zgęstnieje. Gotową frużelinę zostawić do ostudzenia.
Krem czekoladowy: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, połamaną czekoladę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Podgrzewać mieszając, aż całość się stopi i powstanie nam jednolita czekoladowa masa. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.
Zimną śmietanę ubić. Następnie wlać ostudzoną i gęstą masę czekoladową, po czym zmiksować krótko do połączenia składników (nie miksować zbyt długo, aby masa się nie zważyła).
Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na dwie równe części. Obie nasączyć sokiem wiśniowym. Następnie na dolnym biszkopcie rozsmarować równomiernie frużelinę wiśniową, następnie warstwę kremu czekoladowego i nałożyć górny biszkopt. Na wierzchu ciasta rozsmarować pozostały krem czekoladowy.
Dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec dodać śmietan-fixy i krótko zmiksować. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobną końcówką wycisnąć na środku każdego kawałka ciasta. Następnie zetrzeć tarką na małych oczkach gorzą czekoladę, a na koniec białą czekoladę. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz