środa, 23 stycznia 2019

Zupa pieczarkowo-porowa


Gdy nie mamy czasu warto postawić na prostotę. Jak się okazuje, proste i szybkie w przygotowaniu potrawy, mogą być bardzo smaczne. Zupa pieczarkowo-porowa jest gęsta, smaczna i sycąca. W dodatku jest wegetariańska. Polecam ten prosty przepis, bo zupa smakuje znacznie lepiej niż wygląda ;-)



SKŁADNIKI

  • 3 duże pory
  • 400 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 korzeń selera
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 3 średnie marchewki
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 200 g makaronu świderki (u mnie świderki z warzywami)
  • sól, pieprz


WYKONANIE

Wszystkie warzywa i pieczarki umyć. Marchewki i korzeń pietruszki ostrugać i pokroić na mniejsze kawałki. Seler obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Tak przygotowane warzywa przełożyć do dużego garnka, dodać odcięte liście porów i osobno białą część, liście laurowe i ziele angielskie, po czym zalać wodą i postawić na średnim ogniu. Gotować około 40 minut, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, doprawić je solą, pieprzem i smażyć, aż pieczarki nie będą surowe. Z wywaru wyłowić wszystkie warzywa poza białą częścią z pora, dodać pieczarki (odrobinę zostawić do dekoracji) i zmiksować zupę na krem (najlepiej blenderem ręcznym). Makaron ugotować w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu i dodać do zupy. Zupę podawać gorącą w miseczkach, udekorowaną usmażonymi pieczarkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz