niedziela, 5 sierpnia 2018

Ciasto ze śliwkami


W tym roku lato zaczęło się już bardzo wcześnie, co jak widać wiąże się z wcześniejszym sezonem na każde z owoców. I tak też mam kosze pełne między innymi jabłek, gruszek i śliwek, zaś na krzakach pełno jest malin i jeżyn. Dzisiaj miałam ochotę zdecydowanie na coś słodkiego, dlatego upiekłam bardzo proste, a zarazem pyszne ciasto śliwkowe. Osobiście uwielbiam takie smaki.



SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 700 g śliwek
  • cukier puder do dekoracji
  • dodatkowo: masło i mąka do posmarowania i oprószenia formy do pieczenia


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy o wymiarach 25 x 30 cm wysmakować masłem i oprószyć mąką. Śliwki umyć, przepołowić i wyciągnąć pestki.

Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i cukier waniliowy, po czym ubić na puszystą piankę. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wlać olej rzepakowy, po czym przesiać przez sitko składniki sypkie i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ułożyć równomiernie śliwki rozcięciem do góry i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem.