W tym roku lato zaczęło się już bardzo wcześnie, co jak widać wiąże się z wcześniejszym sezonem na każde z owoców. I tak też mam kosze pełne między innymi jabłek, gruszek i śliwek, zaś na krzakach pełno jest malin i jeżyn. Dzisiaj miałam ochotę zdecydowanie na coś słodkiego, dlatego upiekłam bardzo proste, a zarazem pyszne ciasto śliwkowe. Osobiście uwielbiam takie smaki.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 ml oleju rzepakowego
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 700 g śliwek
- cukier puder do dekoracji
- dodatkowo: masło i mąka do posmarowania i oprószenia formy do pieczenia
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy o wymiarach 25 x 30 cm wysmakować masłem i oprószyć mąką. Śliwki umyć, przepołowić i wyciągnąć pestki.
Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i cukier waniliowy, po czym ubić na puszystą piankę. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wlać olej rzepakowy, po czym przesiać przez sitko składniki sypkie i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ułożyć równomiernie śliwki rozcięciem do góry i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz